Горанов към депутати от БСП: Оправете си партийната каса, после дръжте отговорност за държавната

Горанов към депутати от БСП: Оправете си партийната каса, после дръжте отговорност за държавната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не искам да бъда заядлив, но първо си оправете партийната каса, после дръжте отговорност за държавната".

Това каза финансовият министър Владислав Горанов към депутатите от БСП по време на дебатите, инициирани от левицата за финансовото управление на държавата.
Вчера се разбра, че вътрешна комисия на БСП ще разследва къде и как са изчезнали около 130 000 лева от касата на "Позитано" 20, в която се съхраняват т.нар. безотчетни пари, които депутатите получават в размер на две трети от чистата си заплата от държавния бюджет.

Народното събрание одобри единодушно проекторешение, внесено от БСП, с което финансовият министър Владислав Горанов се задължава два пъти до края на годината да им представи данни за капиталовите разходи на държавата и какви инвестиционни проекти тя подкрепя. Всички присъстващи 126 депутати гласуваха за проекторешението, внесено от Михаил Миков, Корнелия Нинова и още депутати, главно от левицата.

Според БСП правителството води неправилна финансова политика, икономическият растеж се забавя, държавата не инвестира достатъчно за разлика от други водещи икономики като САЩ и Германия, очакват се финансови корекции на европроектите, увеличените приходи не се отразяват на живота на хората, социалните плащания са замразени, а картелите, монополите и корупцията процъфтяват.

Изказалите се депутати, подкрепящи управлението, използваха повода да упрекнат БСП, че внася проекторешението с цел предконгресна пропаганда. През май партията се готви да избере лидер като основни претенденти са сегашният председател Миков и Нинова.

Самият финансов министър Горанов нарече тезите, изказани от името на БСП от Корнелия Нинова, "внушения в стил гьобелсова пропаганда", които не отговарят на истината. Той и колегите му от ГЕРБ се аргументираха с факта, че безработицата намалява до под средната в ЕС, с 10.2% е нараснала средната заплата, минималната заплата нараства с 24% от падането на кабинета "Орешарски" от власт, бизнес климатът в промишлеността оттогава се е подобрил с 50%, а доверието на потребителите - с 30 на сто. Всяко тримесечие нарастват и инвестициите.

#Владислав Горанов #БСП #Корнелия Нинова #Михаил Миков #бюджет #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници