ООН планира мащабна евакуация на бедстващи хора от Сирия

ООН планира мащабна евакуация на бедстващи хора от Сирия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основен фокус ще бъдат близките до столицата Дамаск градове Мадая и Забадани, които са обсадени от войски на режима на Башар Асад и негови съюзници, и североизточните Фуа и Кафрая, около които има блокада на бунтовниците, съобщават медиите.

„Общият брой (на евакуираните) може да достигне 500 души”, заяви Ян Егеланд, ръководител на хуманитарната мисия на ООН в Сирия, по време на пресконференция в Женева, като добави, че евакуациите могат да започнат следващата седмица.

Тежката ситуация в Мадая през отминалата зима доведе до международно недоволство, след като бяха потвърдени десетки случаи на умрели от глад жители на града. Окупаторите му не допуснаха хуманитарен конвой на ООН в продължение на няколко месеца.

Енгеланд заяви, че сегашният ход е от огромна важност. Той цитира скорошен случай, при който три момчета в Мадая умират от раните си, след като докоснали недетониран експлозив. Частите на ливанската групировка „Хизбула”, които отговарят за обсадата на града, игнорирали молбите децата да бъдат изведени от него, за да получат необходимата медицинска помощ, пише още БГНЕС.

Друг млад мъж е починал от глад в града, отново през последните дни, каза още Егеланд.
Според него проблемът е, че споразумението за доставка на хуманитарна помощ и евакуации от четирите града работи на еквивалентен принцип. Конвоите трябва да влизат едновременно в четирите обсадени града и броя на евакуираните от тях трябва да е еднакъв.

#ООН #Сирия #евакуация #хуманитарна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници