Европейската комисия обмисля визи за гражданите на САЩ и Канада

Европейската комисия обмисля визи за гражданите на САЩ и Канада
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейската комисия обмисля дали да накара американските и канадските граждани да кандидатстват за европейски визи, преди да посетят ЕС - стъпка, която може да увеличи напрежението от двете страни на Атлантическия океан, предадоха Ройтерс и БТА.

ЕК ще дискутира въпроса на среща следващия вторник, само седмица преди европейска обиколка на Барак Обама, по време на която той ще обсъжда споразумението за свободна търговия между ЕС и Вашингтон.

Комисия е решила да обсъди въпроса за визите след отказа от страна на САЩ и Канада да облекчат изискването си за визи за някои притежатели на паспорти на страни членки от ЕС, посочва Ройтерс.

Източник от ЕК каза, че преди да се вземе решение по такъв важен въпрос като евентуални визи за американски и канадски граждани, ще има политически дебат. Но има действителен риск ЕС да пристъпи към въвеждане на визи за тези хора, допълва източникът от ЕК.

Вашингтон и Отава искат сега от българите и румънците, пътуващи за САЩ и Канада, да имат съответно американска и канадска виза. Двете страни са част от ЕС от 2007 година. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи, предложена на ЕС, още няколко европейски страни, като Полша, Кипър и Хърватия, припомня Ройтерс.

Преди две години Европейският съюз реши - щом американци и канадци влизат в Европа без виза, тогава и гражданите на всяка една страна-членка на съюза трябва да имат свободен достъп зад океана.

 

#Европейска комисия #ЕС #САЩ #визи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници