Около 70% от българите смятат, че се намират в добро здраве

Около 70% от българите смятат, че се намират в добро здраве
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като добро или много добро оценяват здравословното си състояние около 70 % от българите. Това съобщава БНР, позовавайки се на данни на НСИ относно самооценката на здравето на сънародниците ни като цяло.

20 % от българите смятат, че здравословното им състояние е задоволително, а според 10 на сто е лошо или много лошо.

Данните на националната статистика се потвърждават и от последен анализ на Евростат за самооценка на здравето на гражданите на възраст между 25 и 65 години от 28-те страни членки на Евросъюза.

Европейската статистика намира пряка зависимост за самооценката на здравето като модел и степента на образованост на европейците.

Добра или много добра самооценка на здравословното си състояние дават повече от 85% от по-високо образованите ни сънародници.

По-ниско ниво на здравния си статус отчитат и хората с ниско образование. Като положително определят здравословното си състояние едва около 65% от сънародниците ни с ниска степен на образование.

Анализът на Евростат показва, че двама от трима души от близо 520 милионното население на ЕС възприемат здравето си като добро или много добро.

В Гърция, Швеция, Ирландия и Швейцария процентът на хората с положителна нагласа към здравето е най-висок – по над 80 на сто. Всеки 8 от 10 души се чувстват добре и се определят медицинския си статус като положителен.

Самооценката на здравето на хората между 25 и 64 години в Португалия и Унгария е най-ниска – 11%, както и в Хърватия – 13%.

#здраве #НСИ #Евростат #ЕС #статистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници