Оправдателната присъда на Воислав Шешел ще бъде обжалвана

Оправдателната присъда на Воислав Шешел ще бъде обжалвана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата в Хага ще обжалва оправдателната присъда за националиста Воислав Шешел, предаде Balkan Insight.

"Ако се вземат предвид широкообхватните грешки, които идентифицирахме в голяма част от съдебното решение, заради жертвите на престъпленията подчертаваме, че предстоящото обжалване е основен приоритет за прокуратурата", написаха адвокатите в свое становище.

Прокуратурата твърди още, че съдебният състав, оправдал Шешел, не е взел предвид огромна част от събраните доказателства и не е представил удачни мотиви за заключенията си, както и че съдиите са цитирали противоречиви фактологични изводи.

Съдия Жан-Клод Антонети заяви, че прокуратурата не е доказала конкретна връзка между националистическите речи на Шешел и престъпленията, извършени в трите държави по време на войната след разпадането на Югославия, както и не е представила достатъчно доказателства за широкообхватни и системни атаки срещу несръбско население по време на периода на обвинението.

Според съдиите в Хага също така Шешеловата стратегия за обединяване на "Велика Сърбия" е била политическа , а не криминална, а самият националистически лидер е имал основание да разположи паравоенни организации като доброволци "да защитават граждани" в конфликтните райони.

 

#Воислав Шешел #присъда #Хага #обжалване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници