Броят на пристигащите от Турция в Гърция мигранти рязко намаля

Броят на пристигащите от Турция в Гърция мигранти рязко намаля
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на пристигащите по море в Гърция нелегални мигранти рязко спадна три дни след влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за борба с кризата, съобщи агенция "Ройтерс".

В рамките на ден броят на мигрантите, дошли от Турция, падна от 225 до 68, показват данните на министерството по миграцията.

Според него Атина връща на турска територия всички мигранти, които са стигнали до нейните брегове, но не са поискали убежище или нямат право на такова. За всеки от тях Европа трябва да приеме по един сирийски бежанец от Турция.

Някои търсещи убежище отказват да се регистрират в първите държави от ЕС, в които влязат, защото според европейското законодателство тогава трябва да останат там. Вместо това продължават нелегално към страните в Западна Европа, където искат да се установят.

Oткакто сделката влезе в сила в понеделник, 202 души са били върнати в Турция, твърдят властите в Атина. Мнозинството от тях са пакистанци, очаква се депортациите да продължат, но големият брой подадени молби за убежище забавят процедурата.

 

#Турция #Гърция #имигранти #Средиземно море #лодки #депортация #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници