Днес е празник на карамела
Какво е карамелът? Карамелът е бежово до тъмно-кафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса. Той е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в пудинги и сладкиши, като пълнеж или като топинг.
Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus/захарна тръстика/, през 18 век. В сладкарската индустрия, днес честват празника на този продукт. Ето някои основни факти за карамела:
Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното й карамелизиране. Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада.
Карамелът може да се използва за кола маска. Любимото сладко изкушение на българите е крем-карамел. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите.
Карамелът е една от причините да се увеличат вносът и производството на захар в Европа. Топ готвачите използват карамела за декорация, като правят различни форми.
Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези. През 2016 г. цвят карамел е един от най-актуалните в боите за коси.
Това, което препоръчват сладкарите е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийз кейк с карамел, който се е наложил успешно в елитните ресторанти в Италия, Франция и Германия.
Още по темата:
- » Диабет, затлъстяване и кариеси: Производителите слагат все повече захар в изделията си
- » Томислав Дончев: Бизнесът в България трябва да си поставя по-висoки цели
- » Очаква ни горещ понеделник