САЩ ни пращат танкове и 250 бойци

САЩ ни пращат танкове и 250 бойци
A A+ A++ A

От понеделник, 4 април, към полигона Ново село край Сливен ще започне транспортирането на бойна техника на американската армия, съобщи пресцентърът на МО.

Танкове М-1 “Ейбрамс”, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори пристигат у нас за голямо съвместно учение Joint Training-1, което ще се проведе на 2 етапа в периода 4 април - 16 май. От американска страна ще участват и 250 бойци от Сухопътните сили. Броят на танковете не се съобщава.

Част от щатските сили и средства ще се включат и в тактическото учение на българските Сухопътни войски под названието “Ответен удар-2016”, което ще се проведе от 11 до 21 април, казват още от МО. Главната цел на това учение е сертифициране на “Моторизирана батальонна бойна група”.

Американските войници и тяхната бойна техника ще бъдат разположени в супермодерни казарми на полигона Ново село. Те бяха построени преди няколко години, като за целта Пентагонът плати 61 млн. долара. За периода на учението при същите условия ще живеят и българските участници в маневрите.

Според източници от МО тези маневри са подготовка за планираното за догодина прехвърляне в Източна Европа, съответно и в България, на американска бронирана бригада от 4200 войници.

Според командващия силите на САЩ в Европа ген. Филип Бридлав “изпълнението на този план цели да демонстрира силния ни и балансиран подход за успокояване на съюзниците и партньорите на НАТО в Източна Европа от агресивна Русия”. Ген Бридлав обеща на съюзниците в региона по-често да виждат американски бронирани части с ново, модернизирано оборудване и по-големи възможности.

#Сливен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници