Местан пред Анадолската агенция: В партия ДОСТ ще има поне 20% българи и християни

Местан пред Анадолската агенция: В партия ДОСТ ще има поне 20% българи и християни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Глупост е да се твърди, че ДОСТ е партия на Турция, на учредителната конференция поне 20% в залата ще бъдат българи християни, отворени сме за всички етноси,'' казва създателят на новата партия ДОСТ Лютви Местан в обширно интервю пред Анадолската агенция в Анкара, където той и двама вече независими депутати, и бившият областен лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер са на посещение.

Там те се срещнаха с лидерите на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с българския посланик в турската столица Надежда Нейнски, както и с премиера Ахмет Давутоглу. Пред тях, както и пред държавната информационна агенция Местан представи причините за създаването на новата партия и целите й, като акцентира на важността на отношенията между двете приятелски страни.

''Този руски самолет не нахлу в двора на уважаемия г-н Ердоган, нито в този на Кълъчдароглу или Бахчели. Този самолет наруши държавната граница на Турция. Турция е страна член на НАТО, както и България. Според мен нашият политически дълг е в подобен критичен момент да подкрепяме НАТО-вската държава и ако това е моето престъпление, то аз се гордея с него“, подчертава Местан в интервюто пред Анадолската агенция.

Той допълва още, че е изгубил делата, с които обжалва глобите, наложени му заради агитация на турски език по време на предизборни кампании и уточнява, че ползването на майчин език по митинги у нас е забранено със закон. И допълва, че е бил принуден да заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Заведох това дело не защото не обичам България, а заради крайната потребност от истинска демокрация в родината ни. Вярваме, че и в Турция, и в Европейския съюз е възможно мирното съвместно съжителство на хора с различни вероизповедания, езици, етноси и култури, и правото на всичко това е главната ни цел. Разбира се, на преден план са правата и свободите на турците и мюсюлманите. Демокрацията дойде в България преди 26 г., от 10 г. сме в ЕС. Но ако ме питате дали всички човешки права у нас са синхронизирани с европейските стандарти, със съжаление ще ви отговоря, че не са“, коментира Местан пред Анадолската 



#граница #НАТО #събрание #Турция #ДОСТ #Лютви Местан #етноси #самолет #Бахри Юмер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници