"Амнести интернешънъл": Турция принудително връща сирийски бежанци в родината им

"Амнести интернешънъл": Турция принудително връща сирийски бежанци в родината им
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция незаконно е върнала хиляди сирийци в разкъсваната им от гражданския конфликт родина. Това илюстрира част от опасностите, пред които ще се изправят мигрантите, след като споразумението между ЕС и Турция за мигрантите започне да действа другата седмица.

Турция незаконно е върнала хиляди сирийци в разкъсваната им от гражданския конфликт родина. Това илюстрира част от опасностите, пред които ще се изправят мигрантите, след като споразумението между ЕС и Турция за мигрантите започне да действа другата седмица, гласи доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от "Ройтерс".

Миналия месец Анкара се съгласи да приеме обратно всички бежанци, преминали незаконно Гърция в замяна на обещанията на ЕС за финансова помощ, безвизово пътуване за турските граждани и ускоряване на преговорите за членство в блока.

За да бъде споразумението законно, Турция трябва да бъде приета за сигурна страна, което според "Амнести" не е така. Организацията твърди, че e много вероятно няколко хиляди сирийски бежанци да са били върнати обратно през последните 7-9 седмици, в нарушението на турското, европейското и международното законодателство.

"В отчаянието си европейските лидери умишлено пренебегреват един прост факт: Турция не е безопасна страна за сирийците и този проблем се задълбочава", гласи становището на организацията.

Турското външно министерство отрече сирийци да са изпращани обратно в страната си против волята си. Пет години Анкара се придържа към политика на отворените врати и стриктно спазва принципа да не изпраща обратно в родината му лице, което е заплашено от преследване, гласи още позицията на ведомството.

Но според свидетелства, събрани от "Амнести" в южните погранични райони, от средата на януари турската полиция почти всеки ден прогонва групи от по 100 сирийци.

Много от тези, които са изпращани обратно, не са регистрирани като бежанци. Въпреки това правозащитни организации сигнализират за случаи на хора, които са връщани в Сирия, въпреки че са получили статут.

Според "Амнести" в южните погранични райони се наблюдава и спад в регистрирането на бежанци, което означава, че хората без такъв статут нямат достъп до основни услуги като здравеопазване и образование.

 

#имигранти #Турция #ЕС #сирийци #безвизово пътуване #граждани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници