НАТО с нова отбранителна докрина в Източна Европа - не „успокоение“, а „възпираща сила“ срещу „агресивна Русия“

НАТО с нова отбранителна докрина в Източна Европа - не „успокоение“, а „възпираща сила“ срещу „агресивна Русия“
БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО и САЩ променят отбранителната си доктрина в Източна Европа "от успокоение към възпираща сила", в отговор "на една възраждаща се и агресивна Русия". Това заяви вчера по време на посещение в Латвия главнокомандващият силите на Алианса и на Съединените щати в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Франс прес.

Ден по-рано министерството на отбраната на САЩ съобщи, че от догодина страната ще разположи в Източна Европа бронетанкова бригада с численост от около 4200 военнослужещи.

"Готови сме да се бием и да спечелим, ако се наложи... нашата цел ще еволюира от успокоение към възпираща сила, включително с мерки, които подобряват значително нашата цялостна подготовка", каза американският генерал след среща в Рига с командирите на НАТО в Прибалтика. "На изток и на север имаме една възраждаща се и агресивна Русия, и както забелязахме през последните две години, (тя) продължава да се опитва да разпространи своето влияние по своята периферия и отвъд", отбеляза Брийдлав.

Русия анексира Крим през 2014 г. и поддържа сепаратистите в Източна Украйна. Оттогава източноевропейските членове на НАТО, сред които балтийските републики и Полша, оказват натиск върху Алианса да увеличи присъствието си в региона - мерки, определени от самата организация като "успокоителни".

 

#НАТО #САЩ #Русия #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници