И през февруари бюджетът завършва с излишък

И през февруари бюджетът завършва с излишък
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И февруари бюджетът е с излишък от 915.2 млн. лв. или 1% от прогнозния брутен вътрешен продукт, показват данните на Министерството на финансите. Превишаването на приходите над разходите почти поравно се поделя между положителното салдо по националния бюджет и това по европейските средства. На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото за цялото първо тримесечие да е положително в размер на 1.856 млрд. лв. (2.1% от прогнозния БВП).

От министерството припомнят, че за сравнение за първите два месеца на 2015 г. бе отчетен дефицит по консолидираната програма (която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др.) в размер на 105.5 млн. лв. (0.1% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1.1 процентни пункта.

По-високите приходи и помощи продължават да бъдат сред основните фактори за подобрението в бюджетната позиция, като положителен ефект оказва и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година, анализират от Министерството на финансите.

Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма към февруари са 5.519 млрд. лв. или 16.7% от годишните разчети. Съпоставено с първите два месеца на предходната година приходите и помощите нарастват с 15.9 %.

Общо от данъци през месеца са постъпили 4.2 млрд. лв. или 16.3% от планираните за годината приходи. Съпоставено с година по-рано данъчните постъпления нарастват номинално с 10%. В структурно отношение най-значителен ръст се отчита при постъпленията от косвени данъци.

Приходите от преки данъци са в размер на 487.5 млн. лв. или 10.4% от предвидените за 2016 г., като спрямо първите два месеца на 2015 г. нарастват с 8 млн. лв. (1.7%).

Приходите от косвени данъци са 2.5 млрд. лв., което е 19 на сто от разчетите като нарастват спрямо година по-рано с 15.2%.

Постъпленията от ДДС са 1.7 млрд. лв. или 20.2 % от планираните за годината. Размерът на невъзстановения ДДС към края на февруари е 141.1 млн. лева.

С 21 на сто за година растат приходите от акцизи, които възлизат на 787.1 млн. лв. (16.9% от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 25.9 млн. лв. или 17.3 % от разчета за годината.

Приходите от социални и здравни осигуровки са 1.1 млрд. лв., което представлява 15.5% от разчетените за годината. Съпоставено с предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 3.2%.

Неданъчните приходи са 775.4 млн. лв., което представлява 17.3% изпълнение на годишните разчети или с 15.8% повече спрямо февруари 2015 г.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската в бюджета на ЕС) са 4.6 млрд. лв., което е 13.2% от годишните разчети.

 

#бюджет #излишък #приходи #разходи #данъци #здравни осигуровки #акцизи #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници