Почина световноизвестният архитект Заха Хадид

Почина световноизвестният архитект Заха Хадид
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Почина световноизвестният архитект Заха Хадид, съобщи агенция "Ройтерс". Заха Мохамад Хадид е родена в Багдад на 31 октомври 1950 г. Баща й е бил лидер на иракската Прогресивна демократическа партия, припомня "Гардиън". Тя завършва първо математика в Американския университет в Бейрут, след което през 1972 г. се мести в Лондон и учи архитектура.

За нея менторът й Рем Колхас - също световен архитект, твърди, че тя е планета, която се движи в своя собствена неподражаема орбита.

Името на Хадид става известно в архитектурните среди в началото на 80-те години на миналия век, като добива популярност с изключително дръзки и оригинални, но нереализирани проекти, сравнявани с абстрактни картини. Личността на Заха Хадид също предизвиква противоречиви мнения, но за всички е ясно, че тя не отговаря на нито едно клише за архитектите или за жените.

Нейни проекти има по цял свят, включително Хонконг, Германия и Азербайджан. Тя е проектирала и стадиона за Олимпийските игри в Токио, но проектът беше отхвърлен заради прекалено високи разходи.

Други творения на Заха са станцията на кабинковия лифт в Инсрук, Австрия, централната сграда на BMW в Лайпциг, Германия, хотел „Пуерта Америка” в Мадрид, Националния музей по изкуство от 21 век в Рим, Центърът „Гейдар Алиев“ в Баку, операта в Гуанджоу, Китай.



#Заха Хадид #архитектура #инфаркт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници