Експлозия в Диарбекир уби 6 полицаи и рани 23 души

Експлозия в Диарбекир уби 6 полицаи и рани 23 души
AFP/ Фокус
A A+ A++ A

Силен взрив избухна в близост до автогара в най-големия кюрдски град в Турция – Диарбекир в югоизточната част на страната, ранявайки най-малко седем души, съобщиха медицински източници за кореспондент на АФП.

Трима от ранените в Диарбекир са членове на турските сили за сигурност, които провеждат операция срещу кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в региона.

Бомбата е избухнала при преминаването на бронирано превозно средство на армията, добавят източниците.

В югоизточните райони на страната Анкара води битка с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Премиерът Ахмет Давутоглу, чието правителство поднови яростната кампания срещу ПКК миналото лято плануваше утре да осъществи рядка поява в Диарбекир.

Въоръжения бунт на ПКК, която иска независимост за най-голямото етническо малцинство в Турция, започва още през 1984 година. До миналата година в сила беше примирие между правителството и кюрдските бунтовници.

Оттогава насам стотици войници и полицаи, бунтовници и цивилни изгубиха живота си в борбата между Анкара и ПКК в югоизточните региони.

Турските медии отбелязват, че атентатът е само ден преди планираното посещение на премиера Давутоглу в Диарбекир, което засега не се отлага. Целта на визитата му е да се информира на място с хода и резултатите на антитерористичната офанзива, и с възможностите за установяване на мир в района, както и опазването и реставрацията на културно-историческото наследство там.

 

 







#Диарбекир #взрив #Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници