От есента бизнесът ще получи по-лесен достъп до кредити 600 млн. евро

От есента бизнесът ще получи по-лесен достъп до кредити 600 млн. евро
БГНЕС
A A+ A++ A

Новата оперативна програма „Инициатива за МСП“ е силен инструмент за подкрепа и насърчаване развитието на малките и средни предприемачи в страната. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на представяне на програмата пред представители на бизнеса и финансовите институции днес.

По думите на Лукарски програмата ще облекчи предприемачите в търсенето на свеж финансов ресурс за развитие на техния бизнес. По нея ще бъдат предоставяни гаранции на финансови институции, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заемите. Очакваме също така да бъде съществено коригирана надолу и цената на заемните средства, каза министър Лукарски.

Лукарски очаква общият размер на отпуснатите кредити да достигне 600 млн. евро. Според него през есента средствата трябва да станат достъпни за българския бизнес.

Чрез новата програма ще опитаме да стимулираме бизнес кредитирането и да събудим спящите в банките пари, за да бъдат вкарани в оборот за постигането на реален икономически ръст, изтъкна министърът. Той изрази надежда, че споразуменията, които са подписани в началото на месеца с Европейската банка и Европейския инвестиционен фонд, ще бъдат ратифицирани от Народното събрание съвсем скоро и това ще позволи да се изберат финансовите посредници и наесен средствата да станат достъпни за българския бизнес.

Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” обясни, че България е сред първите страни в Европейския съюз, която осигурява ресурс за подкрепа на предприемачеството чрез “Инициатива за МСП". Бюджетът на програмата е 102 милиона евро, които се финансират изцяло от Европейския съюз по линия на Европейския фонд за регионално развитие и не изисква съфинансиране на българската държава. Чрез програмата се очаква да се улесни достъпа до финансиране на малкия и среден бизнес за портфейлни гаранции без таван на защита. Според нея реалното стартиране на предлагането на кредити се очаква да се случи през август-септември тази година.

"Портфейлните гаранции по Инициативата за МСП са новото поколение банков продукт, осигуряващ защита от кредитен риск с ААА рейтинг на ЕИФ без таван на загубите в кредитния портфейл. Ако ДЖЕРЕМИ гаранциите даваха защита от загуби до 25% от общия обем на нови бизнес кредити и това водеше до 5 пъти мултипликатор на публичния ресурс по оперативната програма в стария период, сега тавана на загубите се премахва като мултипликатора вече е 6 пъти“, обясни Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд. Според него, малкият бизнес може да очаква кредити с по-ниски изисквания за обезпечение спрямо стандартните условия на пазара, както и с чувствително по-ниска цена. На практика за най-рисковите бизнес кредити ще се понижи до 60% от рисковата премия в лихвения процент. Фирмите могат да използват инструмента за дългосрочни кредити до 10 години включително и за оборотни нужди.



#кредити #малък и среден бизнес #Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници