The Times: В Турция разстрелват сирийски бежанци! Анкара: Това е дезинформация, обвиненията са аморални

The Times: В Турция разстрелват сирийски бежанци! Анкара: Това е дезинформация, обвиненията са аморални
РИА Новости
A A+ A++ A

Турските граничари разстрелват бежанци, които се опитват да преминат границата от Сирия, съобщава британското издание The Times, цитирано от РИА Новости.

През последните 4 месеца са били убити 16 мигранти, в това число 3 деща, пише изданието, позовавайки се на информация от правозащитната организация Syrian Observatory for Human Rights.

Организацията е събрала подробна информация за разстрелите. На 6 февруари мъж и дете са били убити в източната част на сирийско-турската граница, а на пети март двама мигранти са били разстреляни в западния участък на границата.

The Times цитира сирийски контрабандист, живеещ в Турция, според който загиналите са повече.

Според договора между Анкара и Брюксел Турция се явява „трета безопасна страна“, тоест мигрантите могат да се завръщат тук без опасения, че могат да бъдат подложени на преследване. Преди години сирийските граждани можели да влизат в Турция дори без паспорти. Но заради нарастващата терористична заплаха Западът все повече притиска Анкара да спре свободното преминаване през границите. , сочи статията.

По думите на контрабандиста, бежанците все още преминават турско-сирийската граница, само че сега тях могат или да ги убият, или да ги вземат в плен.

Сирийските бежанци се оплакват от жестокостта на турските граничари. Местсни лекари твръдят, че е нарснал броят на смъртните случаи сред сирийците при опитите им да проникнат незаконно в Турция, пише Independent.

Сирийските семейства, които неотдавна са напуснали Алепо, за който се водеше ожесточена битка между правителствените войски и ислямистите разказват, че турските граничари откривали огън, когато бежанците се опитвали да преминат през границата и избивали тези, които искали да порникнат незаконно на територията на Турция.

Самите турски власти признават, че граничарите нерядко откриват „предупредителен огън“, доколкото често били нападани от контрабандисти и бунтовници, съобщава изданието, позовавйки се на високопоставен турски чиновник.

Сирийците са убедени обаче, че прилаганите от Турция мерки ги „тласкат в ръцете на безпринципни и алчни контрабандисти , а гарничарите използват несъразмерна сила срещу тези, които бягат за да спасят живота си“, пише Independent.

Международната правозащитна организация Amnesty International по-рано съобщи, че в болниците на сирийския град Аазаз, който е до турската граница, ежедневно постъпват по двама мирни жители, получили огнерстрелни рани само заради това, че са опитали да перминат на територията на Турция. Доктор Али Аль-Салум от местната болница потвърдил информацията, заявявайки, че жертви на стрелбата са били хора от разлизни възрасти, в частност едногодишно момиченце е умряло след като е ранена в главата. По думите на сирийския лекар, проблемът става все по-сериозен: ако преди хората са ранявани по-леко, то сега са зачестили ранените с летален изход, се казва в статията.

От турска страна са опровергали днес разкритията на медиите. Информацията за това, че турските граничари разстрелват сирийски бежанци не отговаря на действителността, заявил пред РИА „Новости“ източник от администрацията на югоизточната провинция Шанлиуфра на границата със Сирия.

„Това е дезинформация. Турските военни никога и в никакъв случай няма да стрелят в бежанците. Турция прие повече от 2,7 млн. Сирийски бежанци и на този фон подобни обвинения са аморални“, коментирал събеседникът.



#сирийски бежанци #турски граничари #смъртни случаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници