Ексшеф на разузнаването: ЕС е джудже пред тероризма, трябва система за координация между спецслужбите

Ексшеф на разузнаването: ЕС е джудже пред тероризма, трябва система за координация между спецслужбите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разузнавателните служби в световен мащаб вървят на една крачка след терористите, не е достатъчно ефективен обменът на разузнавателна информация, особено в реално време, каза в рубриката „Лица и гласове“ на Радио София генерал-лейтенант Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба и екссъветник на премиера Бойко Борисов.

Глобалните измерения на тероризма и на борбата с него на практика са необхватни - от една страна може да се говори за война между световете, от друга страна - за етническия характер на тази война и от трета - за война между отделните региони, посочи ген. Киров. Войната на територията на Ирак и Сирия на практика бе прехвърлена на територията на Европа, каквито закани имаше в тази посока. Но има и многобройни закани на престъпната групировка, че тази война в почти партизанския си вид ще бъде прехвърлена и на територията на САЩ. Прогнозата на специалиста е, че тези действия ще продължат и занапред.

Фундаменталният въпрос засяга принципите, на които е изграден ЕС - едва сега този въпрос застава с особена сила след последствията от терористичните актове във Франция и Белгия. Като общност на нациите ЕС от гледна точка на общата сигурност е една раздробена и национално обособена общност, в която специалните служби нямат на европейско ниво координиращи органи. Съществува съпротива между отделните държави за създаването на такъв единен разузнавателен орган, като най-големите противници на тази идея са Великобритания, Франция и Германия.

Големите световни сили, които разпределят картите в Близкия Изток, с поведението си ще определят ситуацията - това са САЩ, Русия, а напоследък и Китай, смята ген. Кирчо Киров, но според него в близко бъдеще не се очаква промяна в ситуацията на напрежение и риск от атентати. За съжаление в този аспект не можем да говорим за сериозно влияние на ЕС. Той представлява една аморфна, една раздробена маса, едно военно джудже, защото не разполага нито със собствени въоръжени сили, нито с други органи, които да влияят върху тези процеси. Основната партия шах в Близкия Изток се играе от САЩ и Русия и без тяхното разбирателство ситуацията няма да се промени.

Според него това, към което трябва да върви Европа е: на първо място нормативно решаване на въпроса със създаването на единна информационна система на разузнавателните служби във вид на европейска директива, на второ място да се създаде координационен център, който да има правомощия по взаимодействието между отделните национални служби и на трето - създаване на обща база данни, до която да има достъп в реално време всяка една държава.

#Кирчо Киров #спецслужби #тероризъм #ЕС #Близък изток #Европа #разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници