Безплатна детска градина и ясли предлага Калфин срещу демографската криза

Безплатна детска градина и ясли предлага Калфин срещу демографската криза
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Наред с инструментите, които има в момента за подпомагане на родителството, обсъдихме и други сред, които безплатен достъп до ясли и детски градини, насърчаване на отговорното родителство, мерки за ранно включване на децата, така че да се социализират по-лесно, мерки за българчетата в чужбина.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин днес по време на дискусия в парламента за демографската криза. Във форума участваха също лидерът на АБВ Георги Първанов, както и лидерите на ЗНС, ВМРО и БЗНС „Александър Стамболийски“. Очаква се те да изготвят обща позиция за Консултативен съвет за националната сигурност /КСНС/ по демографската криза, който президентът обещал да събере.

България, по думите на Калфин, се движи в демографска тенденция, която е изключително негативна и сложна за бъдещето ни. „Целта в Националната стратегия по демографска политика, която е разположена до 2013 г. е населението да не падне повече от 7 млн. През 2014 г. сме 7 млн. 212 000 хиляди души по данни на НСИ”, уточни Калфин. Според него, обаче, освен да се говори за брой на населението, трябва да се говори и за качество на живот и целенасочена политика за ограничаване на маргинализацията в обществото ни.

Мерките би трябвало да бъдат комплексни, е заключението на вицепремиера по социална политика. „Пътищата, по които трябва да се търси това решение са свързани с раждаемостта, а тя минава през стимул за по-високи доходи за младите родители, икономическа и политическа стабилност, както и съчетаването на трудовата кариера с отглеждането на децата. Наред с инструментите, които има в момента за подпомагане на родителството обсъдихме и други. Сред тях са безплатен достъп до ясли и детски градини, насърчаване на отговорното родителство, мерки за ранно включване на децата, така че да се социализират по-лесно, мерки за българчетата в чужбина”, изброи Калфин.

Той коментира и ранната смъртност, която се причинява най-вече от онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, като допълни, че с по-значими усилия към тези области, ще се доведе до намаляване на ранната смъртност.

Третата изброена област беше свързана с миграцията и мерки за стимулиране на българите да остават в страната. „За да останат тук младите българи и да върнем икономическите мигранти трябва да осигурим равнище на заплащане и качество на живот”, заключи Ивайло Калфин и поясни, че са били поставени предложения за специални стимули за българи да се връщат обратно в страната.

Според Калфин най-лошото, което може да се направи с темата за демографията е тя да бъде обута в партийни обувки и да започне да се използва за партийни цели. Той увери, че ще проведе среща за демографската политика с всички ПГ.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, когато става дума за демография, няма ляво или дясно. Най-висока смъртност, най-ниска раждаемост и промяна на етнорелигиозния състав на държавата, според него, са едни от основните проблеми, свързани с демографията, за чието решение са нужни 4 програми.



#демографска криза #Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници