Марин льо Пен няма да гласува нито за Оланд, нито за Саркози

Марин льо Пен няма да гласува нито за Оланд, нито за Саркози
Вие сте свободни граждани и ще гласувате свободно според съвестта си, категорично заяви Марин льо Пен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерката на крайната десница във Франция Марин Льо Пен няма да подкрепи нито един от кандидатите за президент на балотажа на 6 май.

Марин Льо Пен заяви, че на вота в неделя ще пусне празна бюлетина, защото не иска да гласува нито за „лъжливата надежда" Франсоа Оланд, нито за „новото разочарование" Никола Саркози, предаде вестник „Фигаро", цитиран от „Фокус".

След учудващо високата подкрепа за Марин Льо Пен на първия тур, когато 17,9% от избирателите гласуваха за нея и я наредиха на трето място в надпреварата, привържениците й се превърнаха в ключов фактор за втория тур на президентските избори между фаворита социалист Франсоа Оланд и консерватора и настоящ президент Никола Саркози.

„Всеки ще направи избора си. Вие сте свободни граждани и ще гласувате свободно според съвестта си," категорично заяви Марин льо Пен на ежегодното шествие на Националния фронт в памет на Жана д'Арк.

Крайнодясната лидерка подчерта, че отказва да се отнася към електората си като към „резервоар за гласове".

Откакто тя зае позиция на арбитър на първия тур на изборите, двамата финалисти не спират да ухажват избирателите й.

Никола Саркози, който може да се надява на победа само с масовата подкрепа на крайно десните, започна да защитава още по-десни идеи с надеждата да си възвърне гласовете, които през 2007 г. му донесоха победата.

Франсоа Оланд, на когото всички анкети отреждат победа на втория тур, опитва да привлече избирателите, присъединили се към Националния фронт, след като бяха разочаровани от левицата през 80-те години на миналия век.

„Ние наложихме темите си на тези избори, превърнахме се в център на гравитацията във френския политически живот, дебатите днес се структурират около нашите предложения," заяви Марин Льо Пен.

#Марин Льо Пен #Франция #Национален фронт #Франсоа Оланд #Никола Саркози #президент #президентски избори #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници