Разследването на осуетения план за атентат във Франция се пренесе и в Холандия и Белгия

Разследването на осуетения план за атентат във Франция се пренесе и в Холандия и Белгия
БГНЕС
A A+ A++ A

Разследването на осуетения в четвъртък план за атентат във Франция обхвана няколко европейски страни: след като бяха повдигнати обвинения на двама мъже в Белгия, един французин бе задържан вчера в Холандия. И тримата са заподозрени във връзки с главния заподозрян Реда Крике, пише Франс прес в обзорен материал..

Това се разглежда като отделен случай от разследването на атентатите от 13 ноември в Париж и от 22 март в Брюксел, за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава", въпреки че бяха установени някои връзки между главните действащи лица.

Тридесет и четири годишният Реда Крике, занимавал се някога с въоръжени обири, бе арестуван в четвъртък в парижкото предградие Булон Биянкур. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи след ареста, че е бил предотвратен атентат, стигнал "напреднала фаза", без да даде повече подробности. В апартамент в друго парижко предградие бяха открити автомати и експлозиви.

Оттогава разследването напредва бързо и се разпростира в други европейски страни.
Вчера в холандския град Ротердам бе заловен 32-годишен французин на име Анис Б., роден в парижкото предградие Монтрьой и живеещ в департамента Вал дьо Марн. Този мъж е прекарал известно време в Сирия и се подозира, че заедно с Реда Крике са били натоварени от "Ислямска държава" със задачата да извършат атентат във Франция, посочи полицейски източник.

"Той бе арестуван в следствие на европейска заповед за арест, издадена от френски съдии", посочи съдебен източник. Скоро ще бъде екстрадиран във Франция, за да бъде изслушан, посочи холандската прокуратура.
Още трима заподозрени, включително двама мъже на 43 и 47 години от алжирски произход, също бяха задържани в Ротердам, където бяха извършени няколко обиска.

Разследването бързо се ориентира и към Белгия. В петък бяха арестувани двама мъже на име Абдераман А. и Рабах Н. в центъра на Брюксел и им бяха предявени обвинения в "участие в дейностите на терористична група". Поставени са под временно задържане под стража.

Роденият през 1977 г. в Алжир Абдераман А. е известен на службите за борба с тероризма. Той е бил осъден през 2005 г. на седем години затвор и безсрочна забрана за влизане на територията на Франция, защото помогнал на тунизийски екстремисти да убият афганистанския военен лидер и борец срещу талибаните Ахмад Шах Масуд на 9 септември 2001 г., два дни преди атентатите на Ал Каида в САЩ.

Макар и тази афера да не е пряко свързана с атентатите в Париж и САЩ, бяха установени някои връзки.
Крике е бил осъден задочно от Белгия по дело срещу джихадистка клетка, в която един от основните обвиняеми е бил белгиецът Абделхамид Абауд, ключова фигура сред джихадистите франкофони от "Ислямска държава" и един от предполагаемите организатори на парижките атентати.

Тази клетка е била ръководена от 41-годишен жител на Брюксел на име Халид Зеркани, който според белгийските власти е "най-големият вербовчик на кандидати за джихад".

Крике е получил задочно 10-годишна присъда. Разследването хвърли светлина върху ролята му на финансист на клетката "Зеркани". В момента той е под стража във Франция, а задържането му може да продължи до сряда.
Вчера вътрешният министър на Франция Бернар Казньов изрази в комюнике удовлетворение от сътрудничеството с европейските партньори по това разследване.

Източник: БТА

#атентат #Франция #Белгия #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници