ЕК не планирала да стимулира европейските икономики с 200 млрд. евро

ЕК не планирала да стимулира европейските икономики с 200 млрд. евро
Обявените цифри изобщо не се основават на реалността, заяви Пиа Ахренкилде-Хансен, говорителка на Еврокомисията на пресконференция в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия опроверга твърденията, че подготвя план, чрез който да вложи 200 млрд. евро инвестиции в инфраструктура, зелена енергия и високи технологии.

Испанският вестник „Паис" съобщи в неделния си брой, цитирайки анонимни източници от ЕС, че Комисията възнамерява да обяви своеобразния план „Маршал" на срещата на върха на съюза през юни, предаде „Дневник".

Успоредно с това според информацията ще бъдат представени други идеи, простиращи се от увеличаване капитала на Европейската инвестиционна банка до емитирането на еврооблигации, създаването на инвестиционни фондове или учредяване на Агенция за европейска инфраструктура.

„Обявените цифри изобщо не се основават на реалността," заяви Пиа Ахренкилде-Хансен, говорителка на Еврокомисията на пресконференция в Брюксел.

По информация на вестника, тази инициатива включвала няколко направления, които вече се обсъждали от месеци от европейците.

„Ако пазарите не се успокоят, ще трябва да проявим въображение в политиките за възстановяване на растежа. Институционалните инвеститори искат да видят атрактивни възможности, а със санкцията на ЕС всичките тези пари ще бъдат насочени към европейски проекти," казва един от източниците на „Паис".

Според испанския вестник един от вариантите е да бъдат помолени страните членки да предоставят по 10 милиарда евро за рекапитализиране на ЕИБ. Това ще й позволи да отпусне допълнителни 60 млрд. евро кредити, което пък би дала възможност за 180 млрд. евро инвестиции.

Друга алтернатива, описана от вестника, е използването на 12 милиарда евро, останали от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) след спасяването на Гърция, Ирландия и Португалия, като средство за привличане на около 200 млрд. евро от частния сектор.

Същите тези милиарди би могло и да се използват като „хибриден капитал" за ЕИБ за публично-частно партньорство в инфраструктура, финансирана с облигации, издавани за конкретни проекти.

#Европейска комисия #ЕК #инвевстиционен план #инфраструктура #възобновяеми енергийни източници #ВЕИ #технологии #Европейска инвестиционна банка #Европейски фонд за финансова стабилност #ЕФФС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници