50 млн. евро от фонд „Козлодуй" за още енергийна ефективност

50 млн. евро от фонд „Козлодуй" за още енергийна ефективност
Около половината средства ще бъдат за проекти в енергийна ефективност на сгради. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 50 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй" ще бъдат инвестирани по проекти за енергийна ефективност на сгради в повече от половината общини в България, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй.

„Получени са над 516 проекта за повече от 500 сгради, в момента тече оценка, която ще завърши в рамките на месец. Почти всички общини в България са кандидатствали с проекти," съобщи Делян Добрев, цитиран от „Фокус".

В неядрения прозорец на Международен фонд „Козлодуй" има 120 млн. евро, които ще бъдат разходени за проекти, свързани с енергийната ефективност.

Около половината от тях ще бъдат за проекти в енергийна ефективност на сгради, другата половина – за предприятия в сферата на енергетиката, енергийна ефективност при производството и преноса на електроенергия.

10 млн. евро ще бъдат инвестирани в битова газификация.

По думите на Делян Добрев програмата е иновативна дори за ЕС, защото ще финансира домакинствата с безвъзмездна помощ в размер на между 2000 и 3000 лв. за изграждане на инсталации вътре в домовете за отопление с газ.

„Първо ще търсим одобрение на Асамблея на донорите през юни и евентуално ще успеем втората половина на годината да я стартираме," очаква Делян Добрев.

Енергийният министър даде начало на проект за повишаване на енергийната ефективност на 13 обществени сгради в община Козлодуй и в Нови хан.

Около 100 000 лева на година ще спестява общината в Козлодуй след санирането на обществени сгради, според изчисленията на Министерството на икономиката и енергетиката.

#Международен фонд „Козлодуй" #енергийна ефективност #саниране #Делян Добрев #газификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници