Променят патентния данък за такситата, ще бъде с по-ниска долна граница

Променят патентния данък за такситата, ще бъде с по-ниска долна граница
A A+ A++ A

След снощната блокада на Орлов мост днес десетки таксиметрови шофьори излязоха на протест в Ловеч и в Шумен срещу приетите преди седмица данъчни промени и въвеждането на патентен данък. Още снощи транспортният министър Ивайло Московски обеща отпадането на гласуваните промени.

В парламента протестите предизвикаха обвинения в лобизъм. От БСП критикуваха обещанието на министър Московски, от ГЕРБ пък обявиха, че ще намалят долната граница на патентния данък на 300 лв.

От 1-ви април всеки таксиметров шофьор задължително трябва да има трудов договор, ако работи за лицензирана компания, или да има собствен лиценз за таксиметрова дейност.

Според БСП обаче обещанието на транспортния министър текстовете да отпаднат е в полза на големите фирми. В София, казаха от БСП, няма нито едно заявление за пререгистрация.

"Искам да кажа на всички таксиметрови шофьори – това, което ги лъжат, че промяната на закона е в техен интерес, е абсолютна заблуда. С предложените промени, които искат да прекарат другата седмица, таксиметровите шофьори ще плащат всичко, което плащат в момента, плюс още 1000 лв. на месец. Тоест тяхното положение ще бъде още по-тежко", заяви Георги Свиленски.

Следващата седмица депутатите ще обсъдят предложението на ГЕРБ да отпадне възможността автомобилите да бъдат преотдавани на трети лица. Според Станислав Иванов ГЕРБ са допуснали грешка, като са решили превозвачите да работят от името на по-голям превозвач, но за собствена сметка.

"Тази грешка я установихме и с този законопроект, ние ще я променим. Тези, които са се регистрирали вече като превозвачи, те могат да продължат да работят", каза Иванов.

ГЕРБ щели да предложат и намаляване на долната граница на патентния данък, която да стане 300 лв. От АБВ също са се съгласили с това, а депутатът от партията Лъчезар Никифоров обясни, че данъкът ще бъде плащан два пъти в годината.

"Предоставяме възможността собственикът на таксиметровия автомобил сам да предпочете, дали да води самостоятелно счетоводство и самостоятелно да си организира дейността или да бъде на трудов договор към компания и съответно тази компания да му заплаща дължимите вноски", заяви Никифоров. 

#блокада #шофьор #данък #промени #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници