Съдебните изпълнители ще получат пълен достъп до сметките на хората

Съдебните изпълнители ще получат пълен достъп до сметките на хората
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Съдебните изпълнители ще имат достъп до регистъра на БНБ за банковите сметки и за хората, които са наели сейфове в банките. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Целта е съдебните изпълнители лесно да събират информация за имуществото на длъжниците.С промени в Закона за платежните услуги и платежните системи се разписват правила за откриване на платежни сметки в банките, чрез които да се извършват основни операции - внасяне и теглене на пари, получаване на преводи и изпълнение на платежни нареждания, както и плащане с банкова карта, включително и по интернет, съобщава "Стандарт".

Това се прави, за да изпълним директива на ЕС, като промените също са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите. Те трябва да влязат в сила до 18 септември.

Преди човек да си открие платежна сметка, банката трябва да му предостави информация за всички дължими такси за различните операции.Освен това всяка година банката трябва да дава на клиентите си отчет за събраните такси по платежните сметки през предходните 12 месеца, гласят промените. В отчета трябва да има данни за начислените лихви по сметката, или евентуално по овърдрафта, ако такъв е ползван. Наред с финансовата информация банките трябва да дават на клиентите си и речник за основните термини, които използват.

БНБ ще трябва да направи интернет страница, на която да има информация за таксите на всички банки за предлаганите платежни услуги. Целта е гражданите и фирмите лесно да могат да направят сравнение между предлаганите такси и да изберат най-изгодните за тях. С промените в закона се разписват и правила за прехвърляне на платежни сметки от една банка в друга. Като заедно с наличните пари по сметката ще се прехвърлят и всички ангажименти да получаване на пари по нея, както и за разплащане на суми, например за битови сметки за ток и вода. Така, ако една банка вдигне таксите за плащане през нейната сметка на тока, потребителят лесно ще може да се прехвърли в друга банка.

Хората, които законно пребивават в ЕС, ще могат да откриват платежни сметки в банките в България, без да пребивават постоянно в страната, гласят още промените. Това също се прави, за да изпълним директивите на ЕС. А съответно и българите ще може да си откриват платежни сметки във всяка банка в ЕС. В допълнение, за уязвимите групи потребители, получаващи месечни социални помощи по реда на Закона за социалното подпомагане, се предвиждат по-благоприятни ценови условия при използването на платежните сметки за основни операции, пише в мотивите към проекта.

 

 

 

#съдебни изпълнители #длъжници #сметки #банки #БНБ #такси #платежни услуги #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай