Двама иракчани са осъдени във Финландия, след като се снимаха с отрязани глави във "Фейсбук"

Двама иракчани са осъдени във Финландия, след като се снимаха с отрязани глави във "Фейсбук"
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Двама граждани на Ирак са осъдени във Финландия днес на 16 и 13 месеца затвор за това, че са публикували в социалната мрежа свои снимки с отрязани човешки глави, предава агенция "Ройтерс".

Единият от тях е бил сержант от иракската правителствена армия, а другият е бил член на една от шитските милиции в страната. И двете военни групировки водят боеве срещу силите на "Ислямска държава" в региона.

Делата срещу иракчаните са водени в две различни окръжни съдилища. По време на процесите и двамата обвиняеми са признали, че са пуснали снимките онлайн, но отричат да имат каквато и да била роля в убийствата на жертвите. "Единият от мъжете каза, че се е снимал с останките на атентатор-самоубиец от "Ислямска държава". Другият заяви, че снимката е направена със останките на загинал по време на битка противник", разказва Юха-Мико Хамалайнен, районен прокурор на Хелзинки.

"Обвиненията бяха основани върху доказателствата, които имахме. Не сме разследвали подобни случаи във Финландия, затова тези присъди ще послужат като прецедент", допълва още той.

#иракчани #съд #Фейсбук #Финландия #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници