Борисов нареди: Проектозаконът за борба с тероризма да е готов за обществено обсъждане до 2 седмици

Борисов нареди: Проектозаконът за борба с тероризма да е готов за обществено обсъждане до 2 седмици
A A+ A++ A

"Готов е проект на Закона за тероризма", това каза пред журналисти министърът на правосъдието Екатерина Захариева след правителственото заседание.

"Премиерът Бойко Борисов постави срок до 2 седмици за обществено обсъждане да се представи проект на Закон за борба с тероризма. По него усилено работят ДАНС, МВР, ГДБОП, прокуратурата, ще се включи и министерството на правосъдието", допълни Захариева.
 
Тя обяви, че като мерки за борба с тероризма ще се въведат липсващи в момента изисквания от проект на директивата, която се обсъжда и ще бъде приета от Европаламента. Още през миналата година България е въвела в Наказателния си кодекс по-строги наказания за пътуване с цел тероризъм от тези, които ще се запишат в евродирективата.

"В Българския Наказателен кодекс се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано, като проект на директива се прие само пътуването извън границите на ЕС", допълни Захариева.

"Знаете, че това е един от приоритетите на България. Министър-председателят отдавна говори за пакета от мерки. На миналия Съвет на министрите на правосъдието се прие проекта на така наречената Директива против тероризма. България още миналата година е предприела изменения на Наказателния си кодекс във връзка с пътуването с цел тероризъм“, отбеляза тя. По думите й, българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в Директивата мерки.

"В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано. А в проекта на Директивата се прие само за извън границите на ЕС. Това, което обсъждаме в най-скоро време, още преди да се приеме Директивата, е в усилени темпове да транспонираме текстове, които евентуално липсват в Наказателния кодекс. В момента работим по Наказателно-процесуален кодекс“, заяви още министър Захариева.

Тя уточни, че е поставен срок в рамките на две седмици, в които проектът на закона да е готов за съгласуване и да влезе в най-скоро време в Народното събрание. 

#Екатерина Захариева #проект #закон #тероризъм #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници