Лавров и Щайнмайер преговарят в Москва, ще обсъждат и общи действия срещу тероризма

Лавров и Щайнмайер преговарят в Москва, ще обсъждат и общи действия срещу тероризма
БГНЕС
A A+ A++ A

Пред лицето на страшната заплаха от тероризма европейците трябва да отложат геополитическите си игри и да се обединят, за да не позволят на терористите да действат на континента, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори в началото на срещата си днес в Москва с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

„Въпреки известните трудности между Русия и Германия продължава активният диалог“, посочи още Лавров.

„Надявам се, че всички европейци пред лицето на страшната заплаха от тероризъм в светлината на терористичните актове в Брюксел, ще сложат настрана геополитическите игри и ще се обединят, за да не позволят терористите да вършат делата си на континента“, заяви той.

Лавров напомни, че антитерористичното сътрудничество между Русия и ЕС е замразено и посочи, че Москва е открита за обсъждане на всички тези и други въпроси.

Германският външен министър каза, че терористичните атаки в Брюксел са поредният "кървав пример" за заплахата, надвиснала над света, срещу която си струва "да се изправим заедно". "Взаимодействието срещу тероризма трябва да бъде в нашия дневен ред", подчерта Щайнмайер.

Във връзка със сирийската криза и продължаващите и в момента мирни преговори между властите и опозицията в Женева Лавров посочи, че както Германия, така и Русия са заинтересувани в тях да бъде представен пълният спектър от опозиционни сили, в това число и кюрдите в страната.

Русия и Германия се намират на средата на съвместните си усилия за намиране на политическо решение на кризите в Украйна и Сирия. Това заяви днес външният министър на германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на среща с руския си колега Серегей Лавров в Москва.

„Радвам се, че между нас има тесен контакт и резултатите, които са достигнати по отношение на Сирия, доказват, че продължителните усилия могат да донесат полза на света“, посочи той, като допълни, че по време на днешната си среща двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия и Украйна.

„Ние се намираме на средата на съвместните ни усилия за това да намерим политическо решение“, каза той.

Германският външен министър ще се срещне и с руския премиер Владимир Путин, както и с премиера Дмитрий Медведев, съобщи ТАСС.

Германското посолство в руската столица, цитирано от Ройтерс, съобщи, че довечера Щайнмайер ще разговаря в Москва и с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който пристига по-късно днес в руската столица.

Източник: БТА

#тероризъм #Москва #преговори #Лавров #Украйна #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници