Apple избягва плащането на милиарди корпоративни данъци, пише NY Times

Apple избягва плащането на милиарди корпоративни данъци, пише NY Times
A A+ A++ A

Намирането на начини за намаляване на корпоративни данъци е практика, която не е чужда за всяка голяма компания и според New York Times това важи и за Apple. Изданието пише, че американците си спестяват милиарди данъци като създават свои подразделения в щати и страни, които имат ниски данъчни ставки или пък са напълно освободени от такива. Така например Apple има малък офис в щата Невада, в който не се плащат данъци, за инвестиране на печалбата, което на свой ред позволява избягването на корпоративния данък от 8,84%, който компанията би платила в родния си щат Калифорния.

Подобен подход се използва и в глобален мащаб като технологичния гигант редуцира значително данъците за плащане като насочва печалбата си към офиси в страни като Ирландия, Люксембург, Холандия и Британските Вирджински острови. Както посочва New York Times, технологичните компании най-често плащат най-малко данъци и практиката за намиране на вратички в закона за намаляване на сумите не е нещо ново. Изданието обаче повдига въпроса кой всъщност плаща за ходовете на Apple и дали това не е обикновения данъкоплатец в Щатите. Компанията контрира с обяснението, че през първата половина на фискалната си година американското й подразделение вече е генерирало почти 5 милиарда долара данъци.

Действията на Apple тепърва ще бъдат следени с много по-голямо внимание, заради огромните печалби, които компанията генерира. Подобни разследвания показват начините по които се натрупва печалбата - без компанията да плаща пълният размер на данъците, които трябва да заплати по силата на калифорнийското законодателство. Точните количества неплатени суми е трудно да бъдат преценени тъй като в Щатите корпорациите не са задължени да обявят публично платените данъци. Въпреки това от последния годишен отчет на Apple става ясно, че компанията е платила 8,3 милиарда долара за данъци в световен мащаб. Това се равнява на данъчна ставка от около 9% - много по-ниска от 24% с които се облагат Walmart например. Разбира се Apple отрича да е извършил нещо незаконно или неетично.

http://www.nytimes.com/2012/04/29/business/apples-tax-strategy-aims-at-low-tax-states-and-nations.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино