След атентатите в Брюксел: Засилват контрола по българските граници, повече полиция на ключовите транспортни обекти

След атентатите в Брюксел: Засилват контрола по българските граници, повече полиция на ключовите транспортни обекти
БГНЕС
A A+ A++ A

Разпоредихме засилен граничен контрол по границите. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на извънреден брифинг в МВР, във връзка с атентатите в Брюксел, предаде агенция „Фокус“. Вътрешният министър уточни, че става въпрос за 100-процентова проверка.

Служители на "Гранична полиция" в салоните на терминалите на летище София бяха с автомати и бронежилетки, а на паркинга бяха пуснати обучени кучета. Служители на сигурността на аеропорта също проверяваха пътници, влизащи в терминала. Подобни са мерките за сигурност и по другите летища в страната, съобщи БНР.

"Повишаваме нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти, летища, жп гари, пристанища. Повишаваме нивото на сигурност по метростанциите в София. Разпоредихме мерки за засилен граничен контрол по границите. 100-процентова проверка. В момента се провежда специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност", обясни вътрешният министър.

Тази вечер предстои голямо учение в София, което трябва да изпита реакциите на институциите и службите у нас при терористичен акт.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че в столичното метро ще се проведе учение, което е планирано преди седмици и не е свързано с днешните атаки в Брюксел. "Ние от една седмица, две може би, планираме едно учение през нощта в метрото с чуждестранни сили, с армията, с вътрешно министерство, все едно сме пророкували, че такива неща ще стават. Така че се опитваме да сме максимално подготвени. За метрото на София - не ви съветвам да призовавате дявола", коментира Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че от няколко седмици мерките за сигурност в столицата са засилени и се реагира на всеки сигнал. "Обръща се внимание на всеки съмнителен пакет. Вчера и преди ден имаше специални операции по обезвреждане на изоставени пакети. Това е начинът. Да не подценяваме всеки един случай, всеки един повод. Хората да са по-бдителни. Охраната на метрото е сериозна. Полицията охранява метрото. На всяка една от станциите има видеонаблюдение. Всички необходими мерки са взети. Видяхме, че няма застраховани от това", каза Фандъкова. 

Румяна Бъчварова уточни, че в момента се провежда и специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност. По думите ѝ, Министерство на външните работи за осъществяване на контакт и информиране на българските граждани, които се намират в Брюксел и за тези, които планират пътувания.

„Информацията, с която разполагаме до момента, показва по наша оценка, че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност. За изключително дързост на терористичен акт. Ситуацията е силно тревожна, опасността е висока за всички европейски държави“, каза министър Бъчварова.

Според нея, политическият знак е категоричен. „Поразени са цели в непосредствена близост до европейската институция, което приемаме като ясна провокация към европейската сигурност. За това се чувстваме солидарни и отговорни да предприемем мерки за общата европейска сигурност, не само за националната“, добави тя.

#МВР #Бъчварова #засилен контрол #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино