Последно: Десетки убити убити и множество ранени в Брюксел /ОБЗОР/

Последно: Десетки убити убити и множество ранени в Брюксел /ОБЗОР/
БГНЕС
A A+ A++ A

Серия от експлозии окървави белгийската столица, има загинали и ранени. Все още техният брой не може да бъде уточнен със сигурност, но правителството в Брюксел официално потвърди, че има жертви.

При координираните самоубийствени нападения в Брюксел днес загинаха поне 45 души, ранените са десетки, съобщава кореспондентът на БТА в белгийската столица.

Експлозии на летището и метрото

Около 9.00 ч. българско време бяха взривени две бомби на летище "Завентем" в белгийската столица. Около час по-късно бе взривен влак на метрото на станция "Малбек".

Аерогарата остава затворена до утре сутринта, спрян е градският транспорт, не се движат влаковете от и към белгийската столица. Свидетели съобщават, че преди взривовете на летището е имало престрелка и са се чули възгласи на арабски език.

Обявена е най-висока степен на заплаха от терористичен удар. Това означава, че спират работа училищата и детските градини, повечето от магазините, а хората са призовани да останат у дома.

Сградите на федералното правителство и на федералния парламент в Брюксел са евакуирани. По-късно днес ще заседава съветът по национална сигурност.

Първоначално бе съобщено за 17 жертви на летището "Завентем" и 35 ранени. Впоследствие те бяха намалени на 11, но сега скочиха драстично. Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция “Маалбек+. За момента се съобщава за най-малко 10 загинали. По последни данни загиналите са 45. Възможно е броят на жертвите да се увеличи.

Метростанция “Маалбек” се намира в близост до европейските институции в Брюксел. Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция “Шуман”, където се намира сградата на Европейската комисия. Малко по-късно бе евакуирана и Централната сграда.

Последиците

След серията от кървави нападения животът в Брюксел постепенно замря. Затворени бяха всички музеи, училища и детски градини. Спряно бе движението на метрото и градския транспорт. Евакуирани са сградите на правителството и парламента.

Сградите на европейските институции също са блокирани. За всички институции е обявен код „оранжев”, тоест всички срещи в и около сградите са отменени, а в тях се допускат само служители В Брюксел има сгради на Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет - основните институции на ЕС. Официален представител на ЕП обяви, че за момента законодателният орган на Европа работи нормално, пише БГНЕС.

Реакцията на правителството

Правителството в Брюксел официално обяви, че случилите се трагични инциденти са терористични атентати.

„На този етап разследваме атентат. Има жертви при тези експлозии. Първата грижа на властите и компетентните служби е да се помогне на жертвите и да се гарантира сигурността на периметъра. Нивото на тревога е обявено за цялата територия. То е най-високото 4 степен“, се казва в изявлението на белгийското правителство. Създаден е специален колцентър, където близки на жертвите и гражданите могат да получат повече информация.

Министър-председателят Шарл Мишел заяви, че „първите ми мисли и грижи са за жертвите и персонала на летището. Властите призовават никой да не пътува за летище „Завентем“. Повишеното ниво за сигурност засяга железопътни гара, летища, ядрени централи, пристанището в Антверпен. По-късно днес се очаква заседание на съвета за национална сигурност на Белгия. Правителството поднася съболезнование на семействата на жертвите.

Светът остро осъди атентатите

Светът остро осъди кървавите терористични атентати, които разтърсиха днес Брюксел, предадоха световните агенции.

Британското правителство ще направи „всичко възможно“, за да помогне на разследването на експлозиите на летището в Брюксел. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън. Той също така обяви, че по-късно днес правителството ще проведе извънредна среща на комитета „Кобра“.

Френският президент Франсоа Оланд е свикал извънредно заседание на Съвета по сигурност. Той е събрал в Елисейския дворец премиера, министрите на отбраната, на вътрешните и външните работи, за да оценят ситуацията. Официален Париж „внимателно следи развитието на ситуацията“ в Брюксел. В същото време на летищата в Париж са усилени мерките за сигурност. Усилени мерки за сигурност има и на летището във Франкфурт, както и в цялата транспортна система съседката на Белгия - Холандия.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на белгийския крал Филип Сакскобургготски и целия белгийски народ заради днешните смъртоносни експлозии в Брюксел. Путин „решително е осъдил варварските престъпления”, заяви говорителят му Димитрий Песков.

Шведският премиер Стефан Льовен определи терористичните нападения като „атака срещу демократична Европа“. „Това е атака срещу демократична Европа. Ние никога няма да допуснем терористите да унищожат нашето отворено общество“, каза той.

От българското външно министерство казаха за БГНЕС, че нямат информация за загинали или ранени български граждани. От МВнР поддържат връзка с белгийските си колеги, които ще ги уведомят, ако има пострадали българи.

 



#Брюксел #терор #атентати #метро #летище #загинали #ранени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници