Ивайло Калфин: Абсурдно е да има социални санкции при задължителен вот, трябват стимули

Ивайло Калфин: Абсурдно е да има социални санкции при задължителен вот, трябват стимули
A A+ A++ A

АБВ подкрепя задължителното гласуване като временна мярка, обяви във Велико Търново социалният министър Ивайло Калфин. От партията на Георги Първанов смятат, че по този начин ще бъде намалена тежестта на купените гласове.

„Ние обаче не предлагаме никакви глоби", заяви социалният министър. По думите му е абсурдно да има социални санкции и няма как те да се обвързват с участието във вота.

"По-скоро трябва да има стимули. Едно от предложенията ни е изборите да са в работен ден и всеки, който гласува да ползва един или половин ден, но не и да има санкции. Ако все пак бъде приет варианта за налагане на санкции, няма да е с наши гласове", посочи Калфин.

Социалният министър взе участие в организиран от АБВ президентски дебат, който бе на тема „Президентът гарант или риск за националната сигурност". По същото време червените пък събраха членове и симпатизанти на конференция под наслов „БСП-съзидание и съпротива".

„Инициирахме този дебатът преди президентските избори, преди да се появят кандидатите на кастинга. Правим го, за да видим какво се случва, какъв държавен глава очакваме, какви са приоритетите и затова във Велико Търново е втората такава дискусия, свързана със сигурността. Относно кастинга - всички ще сме в журито, а като лично участие засега нямам намерение. Чудесно би било да подкрепим обща кандидатура с БСП, но ние ги поканихме да участват в нашия форум, а те насрочиха тяхно събитие паралелно с нашето в съседна зала", коментира Калфин.

Той поясни, че АБВ няма коалиционно споразумение с ГЕРБ. По негови думи това, което събира четирите парти, които подкрепят правителството, е политическа декларация, в която има заложени ясни преоритети.

"След година и половина предложихме на партньорите си да преразгледаме тази декларация и да видим какво е изпълнено и какво не. Има неща, които са направени, а други не са започнати. Има и тотално нова ситуация. Преди година и половина не говорехме за бежанци, за напрежение около границата ни, включително и между Турция и Русия.Няма да се месим в процесите в Реформаторския блок", каза Калфин.

Той подчерта, че в политическата декларация има единствено политики.

#Ивайло Калфин #министър #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници