И Анкара каза „да“ на споразумението за миграцията, макар и през зъби. Вече е ясно и каква е сделката

И Анкара каза „да“ на споразумението за миграцията, макар и през зъби. Вече е ясно и каква е сделката
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за ограничаването на миграцията, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. След тежки преговори лидерите на 28-те страни членки одобриха сделката, а малко по-късно каза „да“ и Анкара.

Договорът ще влезе в сила от 20 март, неделя. През юни ще бъде отворена нова глава в преговорите за присъединяване на Анкара към общността.

Опитите на Брюксел да се достигне до окончателно споразумение за ограничаване на миграцията срещна стена от претенции от страна на Анкара, но направените отстъпки провокираха недоволство в повечето от страните членки. След няколко часа дебати днес лидерите на държавите от Евросъюза се съгласиха с нов вариант на сделката с Анкара.

Някои от обещаните в началото на март придобивки са оттеглени. Допълнителните 3 млрд. евро за Турция не са гарантирани, а безвизовият режим за нейни граждани ще зависи от дълъг списък от условия.

Президентът Ердоган нападна Европа заради променените условия по сделката.

"Докато Турция приема 3 милиона бежанци, Европа не може да намери място на една малка група и държи тези невинни хора, насред Европа, в ужасни и позорни условия. Трябва първо да погледнат себе си”, заяви Реджеп Ердоган.

Франс прес представя ключовите точки от споразумението между ЕС и Турция за мигрантите.

Връщане на всички мигранти

Всички нови незаконни мигранти, отиващи от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани в Турция. Това е временна и извънредна мярка, която цели да прекрати опасната практика на прекосяване на Егейско море и да разбие бизнес модела на каналджиите. Споразумението гарантира, че молбата на всеки кандидат за убежище ще бъде разглеждана индивидуално на гръцките острови. Така то няма да нарушава международните закони. Кандидатите за убежище, които не подадат молба или чиято молба не бъде одобрена, ще бъдат връщани в Турция. Гърция ще признае на Турция статут на трета сигурна страна, към която мигрантите могат да бъдат връщани и в която те ще се ползват с международна защита. На гръцките острови ще бъдат разположени турски служители, които ще подпомагат процеса на връщане на мигрантите. Цената на връщането се поема от ЕС. По тази точка от споразумението Турция и Гърция ще бъдат подпомагани от Върховния комисариат за бежанците и от институциите на ЕС. Турция поема ангажимента, че всички върнати мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти.

Механизъм "един за един"

Споразумението предвижда, че срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. За да успокои страните членки, които имат резерви към споразумението, в него се предвижда таван от 72 000 места за пренастаняване. Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови превишава тази цифра, механизмът "един за един" ще бъде преразгледан, се казва в документа. ЕС освен това се ангажира да изготви дългосрочен европейски план за пренастаняване на доброволен принцип от страните членки.

Либерализация на визите

Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание за либерализация на европейските визи за турски граждани. По-специално в споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. Но Анкара трябва да изпълни 72 критерия - нещо, в което някои дипломати се съмняват.

Финансова помощ

ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на 2,7-те милиона сирийски бежанци, намиращи се на турска територия. Когато тези ресурси бъдат на прага на пълното изчерпване, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. За отпускането на тази допълнителна помощ обаче Анкара ще трябва да изпълни някои условия.

Членство в ЕС

Кипър се противопостави категорично на отварянето на нови глави в преговорния процес на Турция с Брюксел. Затова на този етап в споразумението залегна неопределената формулировка, че ЕС ще подготви възможно най-скоро решението за отваряне на нови глави в преговорите за членство на Турция.

Постигането на сделката обаче може да струва скъпо на Европа, тъй като много държави членки на ЕС имат опасения за законността на споразумението и състоянието на човешките права в Турция.

Според критици обаче масовото експулсиране на хора, което се предвижда в рамките на споразумението, може да наруши международното законодателство по въпросите на търсещите убежище.

Според предварителните планове на споразумението ЕС ще взима един сирийски бежанец от Турция в замяна на всеки сириец върнат от Гърция в Турция. Сделката също така предвижда и значителна хуманитарна помощ за Гърция. Тя обаче не включва близо 46 000 мигранти, които вече се намират на гръцка територия.



#Туск #Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници