Военни и полицаи тренират на българо-македонската граница

Военни и полицаи тренират на българо-македонската граница
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев и колегата му от вътрешното ведомство Румяна Бъчварова пристигнаха на изненадващо учение по българо-македонската граница, съобщи БНР.

Операцията е продължение на учението "Граница 2016“, започнало преди две седмици в пограничния район до Петрич. Целта на общите маневри е координиране на силите и средствата, поддържане на готовност за реакция в условията на евентуален засилен миграционен натиск, както и за противодействие на нелегалния трафик на бежанци и мигранти.

На ГКПП "Златарево“ е предвидена съвместна среща на министрите на вътрешните работи и на отбраната на България и Македония.

Съвместните действия на българските и македонските сили са договорени по време на вчерашния телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с президента на Република Македония Георге Иванов.

Те решиха да бъдат проведени съвместни българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата. Целта е да вземат превантивни мерки заради изострения проблем с бежанците, както и да се търсят възможности за прекъсване на каналите за нелегален трафик на мигранти по общата граница.

Според сценария на учението военните тренират устройване на временен пункт и патрули по границата. Те ще патрулират с оръжие, но задържането и претърсването на нелегално навлизащите, ще се прави от граничната полицаи.

"Имаме оръжие, но това не е бойна мисия. Срещу нас има, хора които бягат от война, но има и хора с екстремално поведение и въпросът е чувствителен за употреба на оръжието. Не можем да пренебрегнем факта че ще се изправим срещу майки с деца и пеленачета", коментира командирът на едно от военните формирования, подп. Иван Иванов, пред bTV.

Тренират се действия при безредици, задържане на буйстващи мигранти и медицинска евакуация на ранени. Тази мисия на армията, вменена с последната промяна в закона за отбраната, значително се различава от мисиите зад граница на повечето от военнослужещите.

 

#армия #полиция #граница #Николай Ненчев #Румяна Бъчварова #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници