ДСБ: Искат да напуснем РБ, за да бъде той лесно овладян от Цветан Цветанов

ДСБ: Искат да напуснем РБ, за да бъде той лесно овладян от Цветан Цветанов
Вили Лилков /БГНЕС
A A+ A++ A

Цялата медийна атака, която се водеше преди националното събрание на ДСБ, имаше за цел да напуснем Реформаторския блок, за да бъде той лесно овладян от Цветан Цветанов. Това заяви Вили Лилков днес пред журналисти.

ДСБ бяха двигател за създаването на Реформаторския блок. Ние ще бъдем в РБ и в опозиция и това е решението на нашето национално събрание, обяви Лилков.

Той обясни, че ДСБ ще бъдат конструктивни към всички решения от страна на РБ, насочени към изпълнение на предизборните обещания и ще бъдем безкомпромисни към всичко, което се отклонява от поетите ангажименти към избирателите.

Работодател на визираните лица в декларацията на ГЕРБ е премиерът и той от тук нататък решава тяхната съдба като експерти и представители във властта. Освен това, според Лилков, в декларацията на ГЕРБ е имало много неточности. Например, Христо Ангеличин е посочен като член на ДСБ, при положение че той не е такъв отдавна.

Тази декларация и поведение на ГЕРБ е финалът на една политика, която водеха в последните месеци по отношение на ДСБ с цел да ни принудят да напуснем Реформаторския блок, каза още Лилков по повод заявката, която вчера Цвета Караянчева даде от името на ГЕРБ, а именно – Борисов да освободи от ръководни държавни постове хората на Радан Кънев.

Според него декларацията на ГЕРБ има и друга цел - да предупреди колегите на ДСБ от РБ във властта, какво ги чака, ако последват ДСБ в опозиция. "Така че политиката бий самара, да се сеща магарето", беше приложена от ГЕРБ в този случай", коментира той.

Лилков заяви още, че всеки, който е прочел резолюцията на Националното събрание на ДСБ е разбрал, че са в опозиция. Националното събрание препотвърди решението на ДСБ, което беше взето още през декември, оясни той.

Относно министъра на здравеопазването Петър Москов и положението му - едновременно във властта и като член на ДСБ, Лилков посочи, че решението на Москов за оставането му във властта е негово и на премиера. "Ние сме поканили Москов и нашите представители във властта още през декември да се оттеглят от позициите, които заемат в момента. От тук нататък следващите стъпки са вече тяхно решение", допълни той.

 

Лилков допълни, че ДСБ не разполага с лостове да уволнява хора, които са в управлението. Изключването на член на ДСБ става с решение на неговата партийна организация и арбитража. Досега общинските организации, където членуват останалите във властта, не са направили тези стъпки. Петър Москов и всички наши членове, които имат право да присъстват на нашето заседание, са били поканени, посочи Лилков. Той обясни и, че политиката на здравния министър е била подкрепяна през цялото време от момента, в който той е постъпил на този пост от ДСБ.


 

#ДСБ #реформаторски блок #Борисов #Москов #декларация на ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници