Турски сапьори са обезвредили кола с експлозиви, открита край правителствена сграда в Диарбекир

Турски сапьори са обезвредили кола с експлозиви, открита край правителствена сграда в Диарбекир
БГНЕС
A A+ A++ A

Турски сапьори са обезвредили взривно устройство в превозно средство, открито посреднощ близо до правителствена сграда в югоизточната част на страната, предаде "Ройтерс", цитирайки източници от силите за сигурност.

По думите им устройството е било открито в град Хани в населения предимно с кюрди регион Диарбекир. Автомобилът е бил натоварен със 150 кг експлозив.

В неделя свързвана с Кюрдската работническа партия организация (ПКК) - "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) – извърши самоубийствен атентат в Анкара, при който загинаха 37 души.Това е третото голямо терористично нападение в турската столица от октомври м.г. На 10 октомври самоубийствена атака на "Ислямска държава" по време на мирна демонстрация уби поне 103 души, а на 17 февруари кола бомба се взриви близо до сгради на армията и до парламента, убивайки 29 души и ранявайки 81. Тогава правителството хвърли вината върху ПКК.

През януари самоубийствена атака на едно от най-оживените и посещавани от туристи места в Истанбул - площад "Султанахмет", уби 15 души, повечето от които германски туристи.

Вчера Германия затвори посолството си в Анкара, както и генералното консулство и германското училище в Истанбул заради "много конкретни индикации" за планирани терористични атаки.

Германското външно министерство призова в съобщение на своята интернет страница всички, които се намират в Истанбул, Анкара и други големи градове в Турция да бъдат нащрек. В съобщението е отправено предупреждение да се избягва събирането на големи групи на публични места, да се избягват туристическите атракции и местата, които са в близост до правителствени или военни учреждения.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че са засилени мерките за сигурност във всички учреждения и че властите се опитват да съберат повече информация. Той не уточни колко дълго ще останат затворени германските мисии, допълва БТА.

Генералното консулство на Германия в Истанбул се намира недалеч от оживения площад Таксим.

Посолството на САЩ също предупреди гражданите си да внимават, тъй като през почивните дни предстоят тържества за кюрдската нова година и дипломатическата мисия се опасява, че на големите шествия може да избухнат сблъсъци, които да ескалират в насилие.

 

#сапьори #Турция #Диарбекир #кюрди #експлозив #Ислямска държава #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници