Засега не се обмисля при санирането да се променя инсталацията на парното

Засега не се обмисля при санирането да се променя инсталацията на парното
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

На този етап няма правно основание да стане задължително преминаването към индивидуално отчитане на парното и съответната подмяна на инсталацията в многофамилните жилища, които ще бъдат обновени по националната програма за саниране. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова като се позова на неприкосновеността на частната собственост, гарантирана от конституцията.

Това може да бъде направено, когато говорим за един собственик, когато собственик на сградата, жилището е общината или държавата, допълни министър Павлова, цитирана от БТА.

Темата се актуализира напоследък след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да уеднакви практиката на съдилищата за таксата "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното. Имаме два закона, които си противоречат. Законът за енергетиката постановява да се събира такава такса, но Законът за защита на потребителя казва, че не могат да ти предоставят услуга, която не си поискал, обяви Манолова.

Павлова днес обясни, че такъв разход може да бъде покрит по програмата за саниране като единственото условие е 67 процента от етажната собственост да е съгласна. Това се налага, защото става дума за частна собственост, ако се вземе решение на една сграда да се обърне инсталацията и да се премине към индивидуално отчитане, то това трябва да се направи за всички апартаменти.

Няма как този процес да стане насила, защото по конституция частната собственост е неприкосновена и става дума за подмяна и промяна на инсталацията вътре в апартаментите, където програмата не може да навлезе, посочи министър Павлова.

 

#саниране #парно #сградна инсталация #Иван Иванов #КЕВР #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници