Властта изпадна в шизофренен шок: Само Борисов знае кой министър на коя партия е, но не казва

Властта изпадна в шизофренен шок: Само Борисов знае кой министър на коя партия е, но не казва
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ призоваваха премиера Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата "хората на Радан Кънев". Това стана със специална декларация на парламентараната група на партията, която беше публично огласена днес. От ГЕРБ поискаха още Реформаторският блок да излъчи единен лидер, с когото да се преговаря в рамките на упавляващата коалиция.

Парламентарната група на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание, да ни обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта, докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата. ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а на дела участват в управлението. Декларацията, тя е към ДСБ“, коментира заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от БНР.

От партията на Борисов настояват също прокуратурата да провери всички назначенията на ДСБ. Те прочетоха списък на дружества, където, според ГЕРБ има назначения на Радан Кънев.

Междувременно Радан Кънев отвърна на удара, като обяви, че ДСБ ще поиска разследване на собствеността на "Булгартабак". Според него това намерение на партията му е провокирало "истеричната" декларация на депутатите от ГЕРБ. „Тъй като не знаем причината за тази публична истерия, мога само да предположа, че тя се дължи на заявеното намерение на ДСБ да поиска разследване на собствеността на „Булгартабак” и публично свързваните с холдинга контрабандни канали в Турция и Близкия Изток. Искам да ви уверя, че ДСБ ще доведе тази политическа инициатива докрай”, увери Кънев.

Ако ПГ на ГЕРБ е недоволна от кадровата политика на правителството, то тя може да поиска вот на недоверие. Не се учудвам, че колегите от ГЕРБ разглеждат властта като ползване на облаги. Именно ДСБ е опозиция, защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС. Чудя се само докога част от колегите от РБ ще търпят това унизително положение и на каква цена”, посочи лидерът на ДСБ.

В сряда въпроса за изхвърлянето на министрите от ДСБ от правителството повдигна Румен Петков - зам.-председател на АБВ, която също участва в правителството с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Петков заяви, че на заседание на Съвета за развитие към Министерския съвет от АБВ ще поставят въпроса за комуникацията в коалицията. „Ако това мнозинство действа по начин, по който сме потърпевши като държава в последните седмици, това е повече от нелепо“, коментира той.

"Бай Радан - в опозиция. Ами да си изтегли зам.-министъра на енергетиката. Защо не го изтегля?", попита Петков и допълни: "Защо седи другият Иванчо в КЕВР, защо не го изтеглят?". "Кой съветва външния министър? Г-н Агов да не е от плод-зеленчук", коментира Румен Петков.

Като сте в опозиция, бъдете любезни - всички в опозиция, посочи той. Трябва да има някаква политическа почтеност, министър-председателят трябва да вземе мерки, иначе това шизофренно състояние ще обземе държавата, каза още Петков.

По-различна гледна точка представи Валери Симеонов от Патриотичния фронт, въпреки че и той е за ясно самоопределяне на депутатите от ДСБ опозиция ли са или не.

По думите на Симеонов обаче в момента се провежда координирана акция за натиск върху ДСБ и Радан Кънев. „Това е координирана акция, която има за цел определен натиск, меко казано, върху групата на г-н Кънев. Аз смятам, че той и тази група трябва да се определят опозиция ли са или не. Ясно е, че Борисов иска по някакъв начин отстраняване на групата на Кънев от ръководството или, най-малкото, поставянето му на колене, да не тегли дивиденти, че е опозиция точно преди президентските избори. Може би, всичко се върти около кандидатурата за президент?“, заяви съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт.

"Министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок. Те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри", обяви пред журналисти след декларацията на ГЕРБ съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

Зеленогорски обясни,че не е чул всичко по изявленията на ГЕРБ и не знае за какви списъци става дума. „Мога да коментирам само и единствено това, че министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на РБ. Те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. Останалото няма как да коментирам“, категоричен бе Зеленогорски.

Относно искането на ГЕРБ за един председател на РБ, Зеленогорски заяви, че има двама съпредседатели на ПГ на блока - единият е в мнозинството, а другият е в опозиция. „Оттук насетне правилата, които имаме в ПГ са ясни. Има двама съпредседатели, но все пак ще обсъдим този въпрос в Изпълнителния съвет на РБ. Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на РБ”, увери още Найден Зеленогорски.

Здравният министър Петър Москов отсече -ако оставката ми бъде поискана, ще я дам. Преди да вземе участие в заседание на парламентарната здравна комисия този следобед министърът коментира искането на ГЕРБ премиерът да преосмисли участието на ДСБ във властта, с думите, че за него е по-важен фактът, че Националната здравна карта, която се изготви по негова идея, бе приета. Той добави, че в ДСБ имало две мнения - едното било свързано с напускане на коалицията и остра опозиция, а другото - със запазване на партията и гарантиране на радикални реформи.

"Аз съм основател на ДСБ и нямам причина някой да ми обяснява дали съм или не съм част от тази партия", заключи министърът.



#ДСБ #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници