Патриарх Кирил почете паметта на пожертвалите се руски воини

Патриарх Кирил почете паметта на пожертвалите се руски воини
Въпреки горещото време, стотици хора се включиха в литийното шествие в Пловдив, водено от руския патриарх Кирил. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил положи венци на паметника на руските воини, загинали в битката при Филипопол (последното сражение в Руско-турската война 1877-1878 г.) и на намиращия се срещу него монумент на съветските воини-освободители „Альоша".

В събота вечерта представители на духовенството изпяха пред паметника от ХІХ век „Вечна памет на император Александър ІІ", след което прозвуча радостното „Христос Воскресе", предаде БГНЕС.

„Вечна памет" прозвуча и край паметника на „Альоша". В церемонията по полагане на венци участваха военен оркестър и почетен караул. Венци пред паметника положи и Пловдивският митрополит Николай в знак на уважение към руските войници, сражавали се за българските братя.

„Намираме се на място, където неволно си задаваш въпроса: какво огромно значение има жертвата в човешкия живот. Ако хората не се жертваха, не би имало велики дела и велики победи и не е известно какъв би бил сега човешкият род. Ние прекланяме глави пред паметта на героите, които пожертваха себе си заради други хора", каза руският патриарх Кирил, обръщайки се към стотиците местни жители и журналисти, събрали се край паметника.

Той призова да бъде съхранена паметта за тези хора, „за да не си отиде от човешкото общество свещеното понятие жертва".

„Неслучайно понятието „жертва” изчезва от живота на съвременния човек, където парите, удоволствието, комфортът представляват цел за твърде много хора... психологията на потреблението, която днес се превръща в господстваща, измества самата идея за жертвеност", отбеляза патриархът на Москва и цяла Русия.

По неговите думи раждаемостта пада, особено в страните на благополучието, защото хората не искат „увеличени задължения, не искат да се жертват заради децата".

Край известния паметник на „Альоша", по думите на патриарха, той е „мислил за десетките хиляди хора, загинали в защита на своята страна и за освобождението на Европа от фашизма".

Въпреки горещото време, стотици хора бяха дошли на Хълма на освободителите (със старо название Бунарджика) над Пловдив. Хълмът на освободителите е едно от възвишенията, на които е разположен Пловдив (древният град Филипопол).

Паметникът на руските воини освободители е бил открит в града през 1881 г. в присъствието на много граждани и почетни гости. Този малък монумент е издигнат в памет на войниците и офицерите, които, под командването на генерал Йосиф Гурко, са водили три дни ожесточени боеве с турските войски.

Паметникът има формата на пресечена пирамида, на която е изобразен императорски орел и са изброени названията на частите на Западния руски отряд, освободил града.

Паметникът на съветските воини „Альоша" с височина над 20 м е бил открит през 1957 г. В България има около 700 руски паметници.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници