Образователното министерство: без ''Робинзон Крузо'' и ''османско съжителство'' в учебниците

Образователното министерство: без ''Робинзон Крузо'' и ''османско съжителство'' в учебниците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приключенският роман „Робинзон Крузо” няма да бъде включен в учебниците. Това обяви пред bTV зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Фолклорната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" ще се изучава по история в 6 клас. „История славянобългарска” ще се учи общо четири пъти - по литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас.

Думата „съжителство” отпада като определение за периода на Османското владичество.

Новият екип на просветното министерство представи вчера новите учебни програми. Те бяха преработени, след като заради първия вариант оставка беше принуден да подаде проф. Тодор Танев като просветен министър. Министър стана Меглена Кунева.

Стаматов уточни, че екипът на министерството на образованието е обсъждал със стотици учители от цялата страна новите учебни програми и тогава е взел решение как да изглеждат те.

Той припомни, че една от основните цели е претовареното в момента съдържание в учебниците да се олекоти. Сега много неща са задължителни и накрая ученикът нищо не знае, допълни зам.-министърът.

Диян Стаматов призна, че има проблем с отпечатването на нови учебници, като най-сериозен е проблемът с този по история за 5 клас. Той може да е готов най-рано през ноември. За първи клас ще има нови учебници, обяви още зам.-министърът.

#Робинзон Крузо #учебници #История славянобългарска #Балканджи Йово #Тодор Танев #Меглена Кунева #Диян Стаматов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай