Кюрди искат федерален регион в северна Сирия

Кюрди искат федерален регион в северна Сирия
A A+ A++ A

Сирийската кюрдска Партия Демократичен съюз (ПДС) планира днес да обяви създаването на федерален регион в северна Сирия, заяви говорителят на политическата сила Науаф Халил.

Халил допълнил, че партията не защитава създаването на населен само от кюрди регион, а за територия, в която няма проблем да живеят представители на туркмените и арабите. Очаква се обявяването на идеята да стане след приключване на кюрдската конференция, която се провежда в гр. Рмейлан в провинция Хасеке.

Кюрдите са най-голямото етническо малцинство в Сирия, съставлявайки над 10% от населението на страната по времето преди войната, когато 23 млн. души населяваха близкоизточната държава. Те са концентрирани в бедната провинция Хасеке, вклинена между границите с Ирак и Турция. Сирийските кюрди сериозно укрепиха позициите си в северна Сирия по време на гражданската война, завоювайки територия от ислямистки бунтовници, и обявяващи своя цивилна администрация в районите, които са под техен контрол.

Федерален регион може би е първата крачка към създаване на автономен регион, подобен на този, който кюрдите създадоха в северен Ирак и чиято територия на практика е отделна държава. Кюрдите могат да оповестят създаването на други федерални региони и на други места в Сирия, което да доведе до разделянето на пострадалата от войната страна.
До момента и сирийското правителство, и опозицията отхвърлят всякаква форма на разделяне на страната. „Като сирийски гражданин отхвърлям разговорите за федерална Сирия... нашият народ ще отхвърли всякакъв опит за разделяне на Сирия“, заяви външният министър Уалид Моалем на пресконференция в Дамаск.

В понеделник руският външен министър Сергий Лавров също заяви, че федерализирането на Сирия е една от опциите, ако такава е волята на сирийския народ. Той допълни, че Русия ще подкрепи каквото и решение да измислят правителството и опозицията за слагане край на войната, включително „всяка форма на управление, както и да бъде наричана: федерализация, децентрализация, унитарна държава“.

Създаването на федерален регион със сигурност ще разгневи Турция, тъй като Анкара определя ПДС като терористична организация. Военното крило на ПДС – Отрядите за защита на народа (ОЗН) водят битката срещу екстремистите на Ислямска държава. По-голяма част от сирийско-турската граница сега е под контрола на доминираните от ОЗН Сирийски демократични сили. Този съюз от кюрдски, арабски и християнски сили се разграничава както от сирийското правителство, така и от основната опозиция в страната.

#кюрди #партия #регион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници