Кипър заплашва отново да блокира преговорите за членство на Турция в ЕС

Кипър заплашва отново да блокира преговорите за членство на Турция в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Категоричната позиция на кипърския президент Никос Анастасиадис, че няма да се съгласи с отварянето на блокираните от Никозия глави в преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз ще направи невъзможно включването на споразумение за бежанската криза с Анкара, съобщава в. „Файненшъл таймс”.

Изданието цитира изказване на Анастасиадис, че никога няма да приеме да бъде убеден да даде съгласието си, защото в противен случай няма друг избор, освен да емигрира от Кипър. Остров Кипър е разделен на две от 1975 г. насам, като северната част е заета от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. В самата Турция са пределно наясно със ситуацията.

След срещата с лидерите на Европейския съюз премиерът Ахмет Давутоглу се е похвалил пред турски журналисти, че е предизвикал разделение в ЕС. „Това причини конфликт в рамките на ЕС”, заявява Давутоглу. „Те бяха наистина принудени да се обърнат към кипърските гърци по сериозен начин”. Кипърският президент предупредил още, че приемането на исканията на Турция по отношение на бежанската криза без отстъпки от страна на Анкара ще доведе до ситуация, в която кипърските гърци ще преустановят подкрепата си за преговорите с турската общност за обединение на острова.

„За жалост бих могъл да кажа, че създават опасност за цялата процедура. Жертват единствената възможност да бъде намерено решение на кипърския въпрос, поставяйки ни в извънредно трудна позиция”, коментира Анастасиадис. „Това е много деликатен момент и в този критичен момент, те ни тласнаха в позиция да кажем „не” на Турция”. Разделението в ЕС е много по-сериозно, отколкото изглеждаше. Всъщност преговорите е водила лично германският канцлер Ангела Меркел. Подобно на повечето делегации, кипърски дипломати заявиха, че са били държани на тъмно за сделката с Давутоглу.

Въпросът с отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС е бил повдигнат по-малко от 24 часа преди да се обяви, че има консенсус. Според официални лица, които са участвали в преговорите, Анастасиадис е бил информиран от Марк Рюте, холандския премиер, който придружавал Меркел при разговорите с Давутоглу, а не от Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, който водеше преговорния процес с Турция досега.

 

 

#Кипър #Севернокипърската турска република #Ахмед Давутоглу #ЕС #Никос Анастасиадис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници