Дефлация от 0.3% през февруари

Дефлация от 0.3% през февруари
БГНЕС
A A+ A++ A

Дефлация от 0,3% отчита Националният статистически институт /НСИ/ през февруари. След два поредни месеца на нулева инфлация, показателят се върна на отрицателни нива заради поевтиняването на цените на горивата.

След януарския рекорден спад на петрола на международните пазари, през февруари цените на бензините и дизела намаляха видимо. Фактор за поевтиняването на горивата е и обявеното от Комисията за защита на конкуренцията производство за картелно споразумение за огромни надценки в седем компании от бранша. Поевтиняването на горивата рефлектира очаквано и в по-ниски цени на транспортните услуги – отчетеният спад е с 3.2%.

Спад на цените има и в секторите съобщения - с 0.1%, облекло и обувки - намаление с 2.8%, жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0.9%, развлечения и култура - намаление с 0.5%;

Очаквано през февруари продължава поскъпването на цигарите, след като от началото на годината има нови по-високи акцизни ставки върху тютюневите изделия. Увеличението на цените в раздела алкохолни напитки и тютюневи увеличение е с 0.2%.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки поскъпват 0.5% , като увеличението на общия индекс се дължи най-вече на поскъпването на сиренето и кашкавала, някои хлебни изделия и цитрусови плодове.

Увеличение на цените има и в секторите здравеопазване - с 0.2%; образование - с 0.2%.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от предходния месец, няма промяна и в цените на ресторанти и хотели.

 

#НСИ #дефлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници