Македония се надява на покана за членство в НАТО заради бежанската криза

Македония се надява на покана за членство в НАТО заради бежанската криза
БГНЕС
A A+ A++ A

Опитите на Македония да се присъедини към блока в момента са блокирани от Атина.

Начинът, по който Македония се справя с бежанския поток, ще ѝ помогне да се присъедини в НАТО, заяви министърът на отбраната на страната Зоран Йолевски, предаде "Ройтерс".

По-рано тази седмица Македония затвори напълно границата си с Гърция, като по този начин Балканският маршрут се оказа на практика блокиран. Над 10 000 имигранти и бежанци останаха да чакат от гръцката страна.

"Надявам се, че Македония ще получи своето място на масата за преговори на НАТО. Показахме, че сме отговорен член на международната общност", заяви Йолевски в отговор на въпроса дали действията на Скопие в разгара на кризата ще увеличат шансовете ѝ за членство.

Министърът допълни още, че регионът ще бъде по-стабилен, когато повече държави от Западните Балкани станат част от НАТО. Черна гора получи поканата си да се присъедини през декември. Босна също се надява да стане член.

"Поканата за Черна гора е голяма стъпка на пред, вярваме, че поканата за Македония също ще е важна, както и активирането на процеса (за членство в НАТО) за Босна и Херцеговина. Това ще помогне на стабилността и просперитета на югоизточна Европа", каза още Йолевски.

Министърът опроверга, че границата е напълно затворена и обяви, че действията на правителството са координирани със Сърбия, Словения, Хърватия и Австрия.

 

#Македония #НАТО #бежанци #Гърция #балкански маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници