КС: Промененият закон за здравното осигуряване е пълен с неточности

КС: Промененият закон за здравното осигуряване е пълен с неточности
A A+ A++ A

 

Промененият закон за здравното осигуряване, който представлява съществена част от здравната реформа на министър Петър Москов, е пълен с неточности. Това става ясно от мотивите на Конституционния съд за отмяната на поправките в Закона за здравното осигуряване, които бяха публикувани днес.

 

Основният аргумент на магистратите е, че няма разграничителни критерии между двата здравни пакета и не е посочена разликата между тях. Не е ясно и в кои случаи осигурените ще имат право на лечение от „основния” и в кои - от „допълнителния” пакет”.

 

Неяснотите в тази част от закона водят до затруднения на гражданите да се ориентират и да упражняват правото си на здравно осигуряване. Въведените промени не уточняват критериите, въз основа на които осигурените граждани могат да ползват някой от пакетите, е посочено в мотивите.

 

Според магистратите, ако реформата остане в сегашния си вид, не е ясно какви ще бъдат последиците за пациентите.

 

Друга основна критика е, че новите условия за получаване на лечение са регламентирани с наредба, а не със закон. А това правело уредбата "временна, нестабилна и нетрайна”.

 

Промените в закона противоречат на принципа на правовата държава, те създават предпоставки за противоречиво правоприлагане, изтъква в мотивите си Конституционният съд.

 



 

#Конституционния съд #Закона за здравното осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници