Ненчев: Не можем да предвидим ще се насочи ли мигрантската вълна към България, но сме готови за нея

Ненчев: Не можем да предвидим ще се насочи ли мигрантската вълна към България, но сме готови за нея
БГНЕС
A A+ A++ A

 

На този етап не бихме могли да предвидим дали мигрантската вълна от Гърция ще се насочи към България, но сме готови за това. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред депутатите в парламентарната комисия по отбрана. Ненчев и началникът на отбраната ген. Константин Попов представиха резултати от проведеното съвместно учение „Граница 2016“ на МО и МВР, което се проведе на 5 март тази година на ГКПП „Кулата” заради засиления мигрантски поток.

"Направихме всичко необходимо, направихме план за действие. Положението с мигрантите в Гърция, Сърбия и Македония е изключително обезпокоително. По наша информация в Гърция се намират около 36 000 имигранти. На този етап не бихме могли да предвидим дали тази вълна ще се насочи към България, но сме готови за това. Направили сме необходимото логистично осигуряване и инструкции", увери военният министър. Той обясни, че ще бъде ангажиран ресурс и личен състав в близост до съответните граници там, където е необходимо. „Следим отблизо ситуацията около бежанските центрове какво се случва във всеки един момент. Надяваме се да получим изпреварваща информация, ако има приближаваща се мигрантска вълна към България, за да може в рамките на няколко часа да реагираме”, обясни Ненчев.

Той коментира, че съвместното учение „Граница” 2016 е логично продължение на извършената огромна работата на МВР и МО за овладяване на кризисни ситуации, възникнали в граничната зона.” Целта на учението е координирано взаимодействие между въоръжението силите на МО и МВР. Учението беше проведено в района ГКПП „Кулата”. Може да се каже, че то премина успешно и набелязаните цели бяха постигнати. Целта ще бъде мигрантите да бъдат възпирани още на границата. Опитваме се да ограничим икономическите мигранти, които не са от зони на военни действия и търсят по-добър живот”, поясни министърът на отбраната.

Николай Ненчев отбеляза, че на този етап сътрудничеството с гръцката страна е добро, на високо ниво и получаваме конкретна информация. Ненчев съобщи, че е изпратил писма до гръцкия, македонския и сръбския министър на отбраната, че на границата ни ще има и въоръжени сили. Относно това дали има заповед за употреба на сила от самите военнослужещи, той обясни, че тя е готова още преди седмица и половина, като правилата са разписани и изпратени ясно и категорично съобразно българското и европейско право.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов обясни, че са били разгледани няколко сценария за планирането на обучението „Граница 2016”, като е бил избран най-вероятният, в който се предвижда масов бежански поток през гръцката граница. Обсъдени са били какъв ще бъде капацитетът на потока, вероятните му направления и интензитет. Планът се е състоял в няколко фази - подготовка, следене на обстановката, демонстриране на присъствие, съвместно с МВР, изграждане на лек тип защитни съоръжения и овладяване на кризата.

След решението на НС за включване на въоръжените сили, съгласно този план ще осигурим изграждане на защитно съоръжение, като бройките, които ще осигурим са няколко десетки души, с необходимата техника. Ще подпомагаме областния управител и всички структури за изграждане на лагери за приемане на бежанци в районите на застрашените участъци. Ще осигурим съвместни гранични патрули заедно с МВР”, каза началникът на отбраната. Един от големите проблеми, според него е, че тази ситуация може да се развие доста бързо. „Имаме готовност за подписване на сила и средства в такъв случай. Определено е как ще се използват сила и средства, и българският военнослужещ ще бъде с оръжие. С измененията в закона ни е ясно, че този акт няма да е еднократен и подготовката ни ще бъде регулярна през тази и следващата година, за да имаме готовност да изпълняваме условията, поставени от закона”, обясни Попов. От своя страна членовете на ресорната комисия дадоха висока оценка за проведеното съвместно учение на гръцката граница между МВР и МО.



#Ненчев #мигрантски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници