Австрия: Прибързано е да има безвизов режим за Турция

Австрия: Прибързано е да има безвизов режим за Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Евросъюзът не трябва да облекчава прехода към безвизов режим за Турция, призова австрийският министър на вътрешните работи Йоана Микл-Лайтнер.

В сделката с турската страна Евросъюзът трябва да предвиди „клауза за прекратяване на договора“, в случай че турската страна започне да нарушава поетите задължения“, заяви тя пред общественото радио О1 преди срещата на вътрешните министри на ЕС, насрочена за по-късно днес.

Микл-Лайтнер сподели, че като цяло се отнася „много критично“ към тази идея.

„Големи съмнения се пораждат, когато Турция слага опозиционен вестник под външно управление, а след три дни вади на масата тук (в Брюксел) списък с пожелания, а след това очаква и поощрения под формата на либерализация на визовия режим. В такъв момент си задавам въпроса дали се отнасяме сериозно към нашите ценности или те могат да бъдат изхвърлени зад борда“, добави тя.

Микл-Лайтнер подчерта, че за отпадане на визите Анкара трябва да изпълни определени изисквания. "За Турция не трябва да има изключения", категорична бе министърката. Нещо повече, тя смята, че ако ЕС и Турция постигнат споразумение за бежанците и за отмяна на визите, Брюксел „трябва да включи клауза за прекратяване на договора“, ако турските партньори не изпълнят совите задължения. 

#Йоана Микл-Лайтнер #ЕС #безвизов режим #Турция #ЕС #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници