Закриват "балканския маршрут" - този път наистина! Сделката на ЕС с Турция - под условие

Закриват "балканския маршрут" - този път наистина! Сделката на ЕС с Турция - под условие
БГНЕС
A A+ A++ A

Балканският маршрут на мигрантите към Европа „вече е закрит“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел и Анкара са се договорили по този въпрос, но подчерта, че това трябва да стане при съответните условия. До подписването на окончателно споразумение обаче не се стигна, след като Анкара изненада евролидерите с нови предложения в последния момент, по които, както се оказа, има разногласия между страните членки на ЕС.

На практика на приключилата в понеделник през нощта среща на върха Европейският съюз съгласува с Турция основните принципи за съвместно разрешаване на миграционната криза. Основните положения в обсъждания тази нощ план ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище идната седмица, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

Какво договориха Брюксел и Анкара

След приключилата тази нощ в Брюксел среща между евролидерите и премиера на Турция Ахмед Давутоглу, стана ясно, че Европейският съюз е готов да ускори изплащането на обещаните на Турция 3 милиарда евро за справяне с мигрантската криза.

Турция е потвърдила намерението си да приема обратно нелегални мигранти, заловени в турски води.

По време на разговорите в Брюксел стана ясно още, че ЕС е готов да активизира процеса по либерализиране на визовия режим за турски граждани, както и преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.

Сделка под условие?

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер коментира, че поисканата от Турция визова либерализация ще стане факт след изпълнението на съответните условия.

Лидерите на ЕС одобриха плана на Европейската комисия да бъде възстановено свободното движение на граждани в шенгенското пространство до края на тази година, каза още Юнкер.

"Ние се договорихме да ускорим процеса на визова либерализация, но това в никакъв случай не трябва да бъде в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза", подчерта Юнкер.

На свой ред президентът на Франция Франсоа Оланд каза, че за отмяната на визите между Турция и ЕС, Анкара трябва да изпълни 72 изисквания. "Отмяната на визите между ЕС и Турция може да стане, но за това трябва да бъдат изпълнени всички критерии - като цяло трябва да бъдат изпълнени 72 условия", отбеляза Оланд.

През декември миналата година ЕС и Турция се споразумяха да завършат процеса на визова либерализация до есента. Остават обаче редица въпроси за изясняване. Някои страни имат съмнения за законността на мигрантската договореност - може ли да бъдат връщани сирийски бежанци, искащи убежище. "Защо е необходимо да бъдат връщани сирийци в Турция, за да бъдат приемани отново след това?", се пита дипломат, участник в преговорния процес. Според него редица страни ще откажат да подкрепят такова неясно предложение.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който вече се обяви срещу плана за разпределяне в ЕС на бежанци, пристигнали в Гърция и Италия, ясно заяви, че е против план, включващ прием на легални бежанци от Турция. Други дипломати обърнаха внимание на "цената, която трябва да бъде платена" - турските изисквания са за допълнителни 3 млрд. евро до 2018 г.

Освен това в отговор на турските изисквания председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви на пресконференция, че „въпросът за присъединяването на Турция към ЕС трябва да бъде отделен от преговорите с Турция за миграционната криза”. "Очевидно е, че има опит да се свърже бежанската криза с процеса на присъединяване на Турция към ЕС, но съвършено ясно е, че трябва да отделим преговорите за присъединяване от кризата с миграцията”, подчерта той. Според него това са два абсолютно различни процеса, като единият от тях не трябва да бъде условие за другия.

Присъединяването на Анкара към ЕС не следва да бъде условие за борбата срещу миграцията”, заяви Шулц. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха през 2005 г., но в продължение на 10 години Анкара на практика не се е приближила до целта. През декември миналата година страните отвориха 15-та от 35 преговорни глави. В момента се водят преговори по 4 глави.

Разногласията

Преговорите за присъединяване се натъкват на редица разногласия, като главното е позицията на Турция по кипърския въпрос. Мисля, че в момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош към контрабандистите и трафиканти на хора. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след извънредната среща на върха ЕС - Турция, на която държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха план за възстановяване на Шенгенската система и закриване на балканския маршрут.

Българският премиер определи преговорите като много тежки. "Намери се компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи – допълнителни 3 млрд. до 2018 година, общо стават към 6 млрд. за Турция", обобщи Борисов. "Поставихме изисквания и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази Шенгенска граница и в интерес на истината всички колеги отчетоха като еталон България в момента в тази област", добави българският премиер.

"Положителният сигнал, който ще се изпрати най-вече към тези, които правят огромен бизнес с мигранти е, че т.нар. формула 1 към 1 – всеки сириец от Гърция бъде върнат в Турция, ще се взема един директно от Турция за ЕС. Ако трябва да се разтълкува – целта е да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да вземат парите на тези хора и просто да се убие този мръсен бизнес. Това е целта на формулата", обясни Борисов в малките часове на нощта след срещата в Брюксел.

Със свои думи Борисов открои важните аспекти от срещата: "Действително много спорове имаше дали да се ускори издаването на визи, но ако си спомняте нашата позиция тази тема беше, че либерализация на визовия режим с Турция може да се направи, това се прие. В друг аспект Турция да бъде призната като една от сигурните държави, това също се прие от Гърция най-вече, така че утре в Измир турският и гръцкият премиери имат среща това да го изчистят. Реадмисията е нещо изключително важно, което между България и Гърция, България и Турция и съответно – Турция и Гърция, ще е факт. Това са горе-долу важните неща".

Относно преговорите за членството на Турция в ЕС Борисов коментира: "Близо 3-4 часа текоха консултации по тази тема, преди да се стигне до компромисен текст, че ще се започне да се работи по отварянето на главите. Много пъти бяха преработвани текстовете". "Мисля, че към момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош сигнал за трафикантите на хора и мисля, че е един плавен период за мигрантската вълна", заключи Борисов.


#сделка ЕС - Турция #балкански маршрут #мигрантска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници