Сирийската опозиция е против идеята за федерална държава

Сирийската опозиция е против идеята за федерална държава
A A+ A++ A

 

Сирийската опозиция се противопостави на идеята за федерална държава и заяви, че това ще бъде първа стъпка към разделянето на страната, предаде Франс прес. Режимът и опозицията се готвят да започнат през идните дни непреки преговори за политическо решение на конфликта в Сирия.

"Единството на Сирия е червена линия. По този въпрос не може да се преговаря", заяви координаторът на Върховния комитет за преговори (ВКП) Рияд Хиджаб. На 29 февруари руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че е възможно Сирия да стане федерална държава, ако това ще позволи да се запази единството на страната и воюващите страни приемат това. Кюрдите подкрепят идеята за федерация, отбелязва АФП.

Хиджаб заяви още, че сирийската опозиционна коалиция ще реши по-късно тази седмица дали да участва в непреките мирни преговори в Женева, предаде Асошиейтед прес. Той призна, че руските бомбардировки са намалели след частичното прекратяване на огъня, влязло в сила на 27 февруари. "За нещастие" всички руски въздушни удари са били насочени срещу умерената опозиция, добави той.

Правителството на Башар Асад не е освободило задържани, а потокът от помощи към обсадените райони под контрола на бунтовниците е прекалено слаб, подчерта координаторът на ВКП. Той добави пред медиите, че опозицията няма да приеме Асад да играе каквато и да било роля по време на преходния 18-месечен период.

Преговорите в Женева започват на 9 март в сряда, припомни АП.

Сирийското правителство е получило покана за откриване преговорите за разрешаване на сирийската криза в Женева на 14 март, съобщи АФП, като се позова на източник, близък до делегацията на режима в Дамаск. Източникът не е уточнил на каква дата делегацията ще пристигне в Женева. В интервю, публикувано в събота в панарабския вестник "Ал Хаят", Де Мистура заяви, че преговорите започват на 10 март, четвъртък, припомня АФП.

Руското министерство на отбраната заяви днес, че за последните 24 часа са били регистрирани осем случая на нарушаване на прекратяването на огъня, предаде Ройтерс. Два от случаите са в провинция Хама, три в Идлиб и три в Халеб. Броят на екстремистките групи, приели да прекратят враждебните действия в Сирия, е достигнал 35, добавя руското министерство.

Най-малко седем души са били убити и 15 ранени при руски въздушен удар в провинция Идлиб, съобщава ДПА. Правозащитници съобщиха, че ударът е бил нанесен по район, над който е наложил частичен контрол Фронта "Ан Нусра", свързан с Ал Каида - екстремистка групировка, която не участва в прекратяването на огъня в Сирия, отбелязва ДПА. Според Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) въздушният удар е бил насочен срещу център за продажба на гориво.

При конфликта в Сирия от 2011 г. насам загинаха над 270 000 души, припомня АФП.

Източник: БТА

#сирийска опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници