Открити са първите доказателства за връзка между Зика и микроцефалията при бебета

Открити са първите доказателства за връзка между Зика и микроцефалията при бебета
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Учени откриха първите преки доказателства за биологична връзка между Зика вируса и микроцефалията. До момента разпространението на вируса в Латинска Америка и нарастването на случаите на мозъчни малформации при новородени беше недокрай изследвано съвпадение.

Лабораторни тестове са показали, че специфичното грипно състояние при бременните жени уврежда ключови клетки, отговарящи за мозъчното развитие на плода. Откритието е дело на Института за клетъчно инженерство „Джон Хопкинс”, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

„Изследванията на зародиши и бебета с по-малък размер на главата и мозъка, което е видимото последствие от микроцефалията, в райони, където зика е разпространен, показват аномалии в мозъчната кора. Самият вирус същевременно е открит в тъканите на плода” заяви професор Го Лин Мин от института.

Учените са изложили три вида човешки клетки на влиянието на Зика вируса, по метод, наречен „ин-витро експеримент”.

Първите са неврални родоначални клетки, които са изключително важни за развитието на мозъчната кора. Повредяването им води до познатите ефекти на микроцефалията. След 3 дни, в които били изложени на щама на вируса, 90% от тези клетки били заразени, а 1/3 вече мъртви.

Другите два вида са стволови клетки и неврони. Те са останали сравнително незасегнати.

Заразените клетки допълнително са продължили да репродуцират вируса, а защитните гени не са успели да се активират, което е необичайно явление.


#зика #заболяване #комар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници