"Нормандската четворка" се срещна в Париж по повод Украйна

"Нормандската четворка" се срещна в Париж по повод Украйна
A A+ A++ A

Среща на външните министри от „Нормандската четворка“ се състоя в Париж. Разговорите започнаха в четвъртък вечер и продължиха почти 4 часа до ранните часове на петъчния ден. В срещата взеха участие руският външен министър Сергей Лавров, френският Жан-Марк Еро, германският Франк-Валтер Щайнмайер и украинският Павло Климкин. Основна тема беше задълбочаващата се политическа криза в Украйна.

След разпадането на управляващата коалиция в Киев, Германия и Франция, като страни от „Нормандската четворка“, ясно показаха, че Европа е изморена от украинските проблеми и очаква не само да се прекрати огъня в конфликтната зона, но и също така Киев да изпълни своята част от плана за мир, като на първо място приеме закона за провеждане на избори в Донбас.

Срещата на министрите на външните работи в нормандски формат в Париж започна с малко закъснение – ръководителите на Министерствата на външните работи на Русия, Германия и Франция очакваха пристигналия последен украински колега Павло Климкин. При пристигането си, той сякаш без да го забележи подмина украинския флаг, който беше поставен в близост до руския и уверено тръгна към знамето на Европейския съюз. Новият ръководител на френското външно министерство Жан-Марк Еро и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, забелязвайки станалото, учтиво посочиха на украинския министър мястото му. Усмихнат, руският министър Сергей Лавров заяви: „Налага се да застанем един до друг“. Климкин незабавно коментира възникналата неудобна ситуация. В „Туитър“ украинският министър написа, че това съседство няма да допринесе за постигането на напредък.

Министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция се договориха, че изборите в източната част на Украйна трябва да се проведат до края на юли.

„Ние подчертахме значението на приемането на закон за изборите, за да могат да се проведат до края на първото полугодие на 2016 година“, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро в края на срещата с тримата си колеги. Четиримата дипломати призоваха също за „освобождаването и размяната на всички затворници и хора, задържани незаконно“.

Прекият диалог между Киев и Донбас е ключът към решаване на ситуацията в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров. „За съжаление, такъв пряк диалог, предимно заради нежеланието на Киев да се присъедини към него, ние не наблюдаваме“, добави министърът.

Срещата завърши със съвместно заявление, в което министрите от „Нормандската четворка“ отново потвърдиха ангажимента си към принципите на примирието в Донбас чрез оттегляне на оръжията и призоваха до 30 април да се създаде механизъм за предотвратяване на нарушенията на примирието в Донбас.

#Украйна #Нормандска #Париж #Лавров #Еро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници